Crock Pot slow cooker

Crock Pot slow cooker
Crock Pot slow cooker

Som jag tidigare nämnt är min sambo från USA och hon blev förbluffad över att jag aldrig hade hört talas om en kökspryl som heter slow cooker. Särskilt som hon förstått att jag gärna lagar mustiga grytor under de mindre varma årstiderna.

Det är kort och gott en elektrisk behållare med en gryt-insats, ofta av stengods eller keramik. Den finns i olika storlekar och varianter, till exempel så kallad sauté som du också kan ställa på spisen om du vill bryna kött eller kyckling.

Crock Pot slow cooker utan insats
Crock Pot slow cooker utan insats

Fördelen med en slow cooker är att ingredienserna behåller sin fräschör, eftersom maten tillagas på låg värme under lång tid. Oftast behövs inget fett alls och du kan också använda kött av enklare kvalitet, som ändå blir fantastiskt mört och smakrikt.

I USA har man använt slow cooker sedan 1940-talet, men det var först för ett par år sedan (lagom tills min sambo flyttade hit) som de började säljas i Sverige. Ofta används det största märket Crock Pot som synonym för en slow cooker (på samma sätt som vi ibland kallar kaffefilter för Melitta-filter).

Man kan minst sagt säga att jag var skeptisk. Upplärd med el- och gasspis som jag är var jag inte bekväm med tanken att lämna en elektrisk gryta puttrande när jag inte var hemma.

Dessutom kostade en Crock Pot otroliga 1 900 kronor för en liten 3,5-liters när den lanserades i Sverige! Min sambo höll på att få slag – tydligen kan du köpa en Crock Pot för c:a 40 US-dollar (= under 300 SEK) på Target eller Wal-Mart i mellanvästern. Vi funderade faktiskt på att köpa en vid nästa USA-resa, men min elektriker till bror påpekade att strömstyrkan är högre i Sverige än i USA, vilket kunde få rykande heta konsekvenser.

Du kan använda ett vanligt eluttag till din Crock Pot slow cooker.
Du kan använda ett vanligt eluttag till din Crock Pot slow cooker.

Men nätet är numera källan till all kunskap – god som ond! Lite letande visade att vi kunde köpa en större Crock Pot från England för cirka 750 kronor, inklusive frakt och en adapter som gjorde att den gick att plugga in i en svensk elkontakt. Visserligen en lite enklare modell, utan timer och som inte går att steka i på spisen, men ändå.

Sagt och gjort! Beställning gjordes och paket anlände inom tre veckor från England.

Det tog inte riktigt lika lång tid innan jag var Crock Pot-frälst. Så ENKELT och SÅ GOTT! Pytsa i ingredienser, låt puttra föreskriven tid, rör kanske lite ibland och voilà – en god, billig och nyttig måltid.

Pulled Pork? Inga problem: köp billig fläskkarré, gnid in med kryddor, häll på vatten och låt puttra i några timmar. (recept på det kommer senare)

Andra favoriter att göra i Crock Pot är Cassoulet på anka, Boeuf Bourgignon och Jambalaya.

Låt gärna din Crock Pot slow cooker ligga i blöt en stund innan du gör ren den för hand eller i diskmaskinen.
Låt gärna din Crock Pot slow cooker ligga i blöt en stund innan du gör ren den för hand eller i diskmaskinen.

Rengöring 

Du undrar säkert hur man bäst gör rent sin Crock Pot slow cooker. Själva värmeelementet ska förstås inte diskas, bara torkas med en fuktig trasa.

Keramikgrytan och locket kan faktiskt diskas i diskmaskinen. Dock brukar jag först låta grytan ligga i blöt en stund med hett vatten och diskmedel.

Vill du veta mer? 

Du som vill läsa mer om Crock Pot i Sverige rekommenderas att kolla in den svenska återförsäljaren Acetos hemsida: http://www.acreto.se/Crock-Pot/Slow-Cookers

De har också en mängd mumsiga recept (bland annat på en underbart god Cassoulet på anklår och Merquez som jag nämnde ovan) på sin sida: http://www.acreto.se/Crock-Pot/Recept . Andra slow cooker-recept hittar du förstås här på min blogg, de är märkta med etiketterna ”Crock Pot” eller ”slow cooker” eller både och.

Uppdatering 2014-07-18: 

Coline slow cooker Clas Ohlsson (klicka på bilden för att se den i större format)
Coline slow cooker Clas Ohlsson (klicka på bilden för att se den i större format)

Var på Clas Ohlson igår och sniffade runt efter köksprylar (som man ju gör) och upptäckte då att de har börjat sälja en mindre version av en enkel slow cooker.

Med ”enkel version” menar jag att den varken har timer eller sauté-funktion, men för dig som vill prova på slow cooking räcker det utmärkt med en sån här.

Den är av märket Coline, som jag själv inte har någon erfarenhet, och storleken är på 3,5 liter, alltså hälften av den vi har.

399 kronor är i alla fall ett mycket bra pris om man ser till vad andra varianter kostar. Den kommer säkert att gå ner ännu mer i pris med tiden.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

24 reaktioner till “Crock Pot slow cooker”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: