Hemlagad tomatsås – i gryta på spisen

tomatsås 3Nu kommer vi in på det där med nördismen… du tror säkert att jag blivit tokig(are). Ingen människa lägger väl ner tid på att laga tomatsås från grunden?

Jo, jag gör faktiskt det och anledningen är att den är så fantastiskt mycket nyttigare, godare och billigare än färdig tomatsås på burk. När du har läst det här så kanske du också känner för att prova.

Nyttigare, ja… för ett par år sen följde jag GI-dieten (vem gjorde inte det?) och försökte undvika kolhydrater i allmänhet och de snabba i synnerhet. Det betydde att jag tillbringade mycket tid med att läsa innehållsförteckningarna på alla möjliga matvaror.

Vad jag upptäckte var att nästan alla hel- och halvfabrikat innehåller en hel del socker och salt och dessutom tillräckligt med E-nummerämnen för att göra t. o. m. Albert Einstein (som ju är känd för sin tes E=MC²) betänksam.

Färdiglagad tomatsås på burk var det inte tal om – den innehöll alldeles för mycket socker och salt samt ett oändligt antal E-ämnen för att piffa upp smaken och förlänga hållbarheten och allt var det nu var.

Så jag sökte på nätet – som man ju gör – och hittade ett recept på tomatsås av den brittiske stjärnkocken Jamie Oliver. Det lät inte alls svårt, så jag provade och sen var jag fast. Sedan dess har färdig tomatsås icke kommit över min tröskel!

Det här är en betydligt enklare variant av Jamies recept och faktiskt – tycker jag själv – ännu godare. Prova du med!

Hemlagad tomatsås

cirka 6 portioner beroende på vad du använder den till

Ingredienser:tomatsås 1
4 stora vitlöksklyftor
3-4 msk jungfrulig olivolja
1 nypa flingsalt eller ½-1 tsk vanligt salt
3 burkar/paket med passerade tomater
c:a ½ dl hackad färsk basilika (fryst går också bra, men inte torkad)
½ msk balsamvinäger
½-1 tsk nymald svartpeppar
½-1 tsk chilipulver
(ev. torkad oregano, beroende på vad du ska använda tomatsåsen till)

Gör så här: 

Innan du börjar: om du har en matta i köket och den inte är tomatröd, dra undan den minst en meter från spisen. Jag skojar inte. Klart? Då kan vi börja.

Skala och finhacka vitlöken. Själv använder jag en extremt praktisk vitlökshackare, men du kan förstås hacka med kniv.

Hetta upp en teflonstekpanna. När den är lagom varm, häll i jungfrulig olivolja och sänk värmen till medel. .

Tillsätt hackad vitlök och salt. Rör om och/eller skaka pannan så vitlöken hålls i rörelse det mesta av tiden. Låt vitlöken bli gyllene – det tar bara ett par minuter – men akta så att den inte bränns.

Hackad stekt vitlök

Tillsätt tomater, basilika, balsamvinäger, svartpeppar och chilipulver. Rör om.

Tomatsås

Låt såsen koka upp och sedan koka ganska kraftigt på medelhög värme så att den reducerar, rör med jämna mellanrum. Det skvätter tomatsås över halva köket, men det är det värt. Tro mig.

tomatsås 3

Efter cirkaa 30 minuter har tomatsåsen kokat ihop till en – tycker jag – lagom konsistens. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt eller kryddor.

Njut tomatsåsen som den är på pizza, till pasta eller kyckling Milanese. Eller använd den som bas till mer komplicerade såser eller för att piffa upp olika italiensk-inspirerade rätter.

Förvara tomatsåsen i plastburkar med tättslutande lock i upp till en vecka i kylskåp. Den går också alldeles utmärkt att frysa.

Sista uppgiften: städa köket. Min sambo och jag är vanligen helt överens om att den som lagar smaskig middag behöver inte städa upp i köket efteråt. Jag kan säga att det inte gäller när jag lagar den här tomatsåsen….

tomatsås 4

Fortfarande: det är det värt!

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

2 reaktioner till “Hemlagad tomatsås – i gryta på spisen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: