Crisco shortening

CriscoHär är ytterligare en ingrediens som inte många här i Sverige känner till men som jag har börjat gilla mer och mer.

Det var (förstås) min amerikanska sambo som introducerade mig till något som hon kallar för ”shortening” och jag var minst sagt skeptisk (igen). Det liknade ister alldeles för mycket för min smak.

Det visade sig dock att shortening inte är alls samma sak som ister, trots utseendet.Istället är det gjort av 100% vegetabilisk olja och kan med fördel användas istället för margarin vid bakning med mera. Bäst kan man nog beskriva det som matolja i fast form.

Så nu när jag bakar gör jag som min sambo: jag tar en del Crisco shortening och lägger till lite smör bara för att få den där goda smörsmaken. Men lite nyttigare blir det i alla fall – och faktiskt ofta också med en trevligare konsistens på bakverken.

Vill du veta mer om Crisco kan du läsa här (på engelska): Wikipedia – Crisco  eller här (på svenska): Lyckas med mat – vegetabilisk shortening – Crisco

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

7 reaktioner till “Crisco shortening”

  1. Hej Ine.
   Ursäkta att det har dröjt lite innan jag hunnit svara dig.
   Jag har tidigare köpt Crisco hos ICA Liljeholmen, men det är några år sedan nu, så jag vet tyvärr inte om de fortfarande har det. Annars brukar American Food & Gift Store på Sveavägen ha Crisco i sitt sortiment.
   Hoppas att du kan hitta Crisco. Lycka till.
   Vänliga hälsningar
   Marie

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: