Grönsaksbas (eller Pimpad Kålsoppa)

GrönsaksbasFör ett par år sedan fick jag för mig att laga egen kål- och grönsakssoppa. Det är ju både nyttigt och gott, inte sant? Så jag strimlade och hackade och kokade och för att göra soppan extra nyttig så för-stekte jag inga av grönsakerna och använde så lite smaksättare med e-ämnen som möjligt.

Det blev fullkomligt misslyckat. Soppan smakade absolut ingenting utom vattniga, sönderkokta grönsaker (om ens det). 

Jag var fullt beredd att hälla ut hela eländet, men min kära (som är en klok person) föreslog att jag skulle försöka rädda åtminstone lite av soppan och försöka piffa till den. Så föddes den Pimpade Kålsoppan. Det visade sig nämligen att den smaklösa sörjan fungerade alldeles utmärkt att använda som bas till grytor, såser med mera. När jag lade till (stekt) lök och vitlök samt kryddor och kött eller skaldjur så blev det fantastiskt gott!

Så nu när vi har grönsaker över som vi inte riktigt vet vad vi ska göra med så lagar jag en omgång Pimpad Kålsoppa och fryser in i lagom stora förpackningar. Sedan är det bara att plocka fram och tina när det är dags att laga något som passar att ha grönsaksbas i.

Jag har tyvärr inga pedagogiska steg-för-steg-bilder till det här receptet, men det är å andra sidan inte särskilt komplicerat, så du fixar det nog om du vill prova att laga det. Det är inte så noga exakt vilka grönsaker du använder, du kan använda dem du känner för eller råkar ha hemma. Men här är ett förslag på en god kombination.

Grönsaksbas (eller Pimpad Kålsoppa)

mycket

Ingredienser 
1/4 vitkålshuvud
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3-4 morötter (beroende på storlek)
1-2 palsternackor
(och/eller rovor, kålrot, fänkål eller andra grönsaker som du gillar)
1 burk/paket krossade tomater
olivolja
lite salt
½-1 buljongtärning
½-1 liter vatten

Gör så här: 

Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna och fräs löken på medelhög värme med en liten nypa salt tills den har blivit mjuk, cirka 3-5 minuter. Häll löken i en stor kastrull.

Skölj de övriga grönsakerna och skala dem som behöver skalas. Strimla grönsakerna fint – jag använde min matberedare och det gick både fort och enkelt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Så här väl strimlat blev det

Lägg grönsakerna i kastrullen och häll på krossade tomater. Rör om ordentligt och häll sedan på tillräckligt mycket vatten för att precis täcka grönsakerna. Smula över buljong i proportion till mängden vatten (det står på buljongförpackningen hur mycket du ska använda).

Koka upp och låt puttra på svag värme under lock i 45-60 minuter (eller i 4-5 timmar på Låg om du använder en slow cooker). Rör då och då. Verkar blandningen bli för vattnig så kan du höja värmen mot slutet och låta den reducera (det vill säga låta vattnet koka in) tills du får den konsistens som du vill ha.

Sleva upp i lagom stora förpackningar (jag använder ½-liters plastburkar med lock) och låt svalna. Frys in och tina upp när du vill använda som bas i soppor eller grytor.

Grönsaksbas
Grönsaksbas

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

2 reaktioner till “Grönsaksbas (eller Pimpad Kålsoppa)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: