Min fru blev sugen på en äkta amerikansk grytstek – en ”Pot Roast” – och letade generöst fram några olika recept åt mig. De kombinerade och ändrade jag till det här, som blev väldigt gott om jag får säga det själv.
Hederlig husmanskost som är lätt att förbereda och som sedan sköter sig själv i gryta medan du gör något annat. I slutet av dagen har du en varm, mättande och nyttig måltid som bara är att servera. Nämnde jag att den är jättegod?
Jag använder min slow cooker, för att det är praktiskt och bevarar vitaminer och smaker så bra. Men du kan absolut laga den här grytsteken i en rymlig stekgryta på spisen eller i en ugnsfast form/stekgryta med lock i ugnen. Anvisningar för det finns också i det här receptet och jag kommer att påpeka när de olika tillagningsmetoderna skiljer sig åt.
Amerikansk grytstek – Pot Roast
Cirka 6-8 portioner

Ingredienser
1 kg högrev
totalt cirka 2 tsk salt
totalt cirka 2 tsk svartpeppar
totalt cirka 2 msk olivolja
1 stor eller 2 små gula lökar
2-3 vitlöksklyftor, beroende på storlek
4 morötter, totalt cirka 500 gram
2 palsternackor, totalt cirka 300 gram
2 stjälkar blekselleri
6 potatisar av fast sort, totalt cirka 400 gram
2 dl vatten
1 msk kalvfond
½ dl torrt rödvin
2 msk soja, gärna med låg salthalt
2 tsk torkad timjan
2 stora kvistar färsk rosmarin
Gör så här
Ta ut köttet i god tid så det hinner bli rumstempererat innan du ska steka det. Spreja eller smörj grytan eller den ugnsfasta formen med lite olivolja. Ska du laga grytsteken i ugn så sätt ugnen på 145°C för varmluft (160°C för vanlig ugn).
Använder du ekologiska morötter, palsternackor och potatisar, och de inte har för tjockt skal, kan du skrubba dem rena i kallt vatten. Är de inte ekologiska bör du skala dem.
Skär potatisen i munsbitar och lägg i en skål som du ställer åt sidan så länge.
Skölj sellerin, skär av ändarna och hacka resten. Lägg bitarna i grytan till din slow cooker, eller den stekgryta du vill använda på spisen eller i ugnen.
Skär morötterna i tjocka slantar och palsternackan i små bitar och lägg dem i grytan.
Skölj rosmarinen, plocka bladen från stjälken och hacka bladen.
Tillsätt rosmarinen i grytan tillsammans med timjan. Rör om.
Skala och hacka lök och vitlök.
Skölj köttet i kallt vatten och klappa det torrt med hushållspapper. Gnid in cirka 1 tsk salt och 1 tsk svartpeppar i köttet.
Hetta upp en stekpanna med 1 msk olivolja. Stek lök och vitlök på medelvärme med en nypa salt i cirka 5 minuter tills löken är glansig och börjar bli mjuk. Akta så att löken inte bränns. Häll den stekta löken och vitlöken i grytan och rör om.
Diska inte stekpannan utan torka bara ur den med lite hushållspapper (akta så du inte bränner dig) så att alla lökrester är borta. Sätt tillbaka pannan på spisen och höj värmen till medelhög.
Häll i 1 msk olivolja och bryn köttet runt om på alla sidor. Du ska ha ganska hög värme, men förstås inte bränna köttet.
När köttet är brynt, ta stekpannan från värmen och flytta över köttet till mitten av grytan. Använder du slow cooker eller gryta i ugnen lägger du sedan de skurna potatisarna runt om köttet. Använder du gryta på spisen täcker du potatisen med plastfilm och ställer dem åt sidan.
Blanda vatten, kalvfond, rödvin och soja. Häll över köttet och grönsakerna. Lägg på lock och låt puttra på läge Låg i cirka 7-8 timmar om du använder en slow cooker.
Om du lagar grytsteken i ugn:
Värm som sagt ugnen till 145°C för varmluft (160°C för vanlig ugn). Följ samma anvisningar som för slow cooker, men lägg alla ingredienser i en ugnsfast form eller stekgryta med lock. Sätt in grytan i mitten av ugnen och låt stå i cirka 3 timmar.
Om du lagar grytsteken i en stekgryta på spisen:
Följ anvisningarna för slow cooker, men lägg som sagt inte i potatisen ännu. Det är viktigt att köttet är täckt med vätska, så eventuellt behöver du tillsätta mer vatten, rödvin och fond, men inte soja för det får inte bli för salt.
Sätt grytan på spisen, lägg på locket och låt koka upp. Sänk sedan värmen så att grytan bara sjuder långsamt. Kolla då och då om du behöver hälla på mer vatten. Låt sjuda i cirka 2 timmar. Lägg sedan i potatisen, koka upp och låt sjuda i ytterligare 30 minuter.
För alla olika tillagningssätt gäller sedan:
När du tror att köttet kan vara färdigt, prova om du kan dra isär det med två gafflar. Går det lätt så är köttet färdigt. Är det svårt att dela köttet behöver det puttra ytterligare 1 timme i slow cooker (30 minuter i ugn eller på spisen).
När köttet är färdigt så dela det (med gafflarna) i 6-8 stora klumpar. Rör om och smaka av, tillsätt eventuellt mer kryddor om det behövs.
Nu är grytsteken färdig att äta. Men jag tycker den blir ännu godare om den får puttra ytterligare en stund under lock.
Servera som en mumsig allt-i-ett-rätt och unna dig gärna ett glas rödvin eller öl till.
Grytsteken går jättebra att frysa. Låt den gärna tina helt i kylskåp innan du värmer upp den.