Det finns tillfällen när jag tycker att jag har misslyckats med en rätt, men det i slutändan visade sig vara ett lyckokast. Det är definitivt fallet med dessa supergoda kycklingenchiladas.
Upprinnelsen är något som kallas Fiestakyckling. Det serveras med ris eller i tortillas och lät jättegott.
Tyvärr blev min Fiestakyckling alldeles för stark. Så vad gör man? Jo, man lägger till massor av crême fraiche och ost för att dämpa hettan och får fantastiskt mumsiga kycklingenchiladas!
Jag gjorde fyllningen i min Crock Pot slow cooker, men du kan naturligtvis koka ihop den i en gryta på spisen. Eller varför inte i en keramisk- eller gjutjärnsgryta i ugnen? Det fungerar säkert bra.
Kycklingenchiladas Fiesta
4 portioner (+ överbliven fyllning som med fördel kan frysas)
Förberedelsetid: 30 + 30 minuter
Tillagningstid: 5-6 timmar (i slow cooker) + 20-30 minuter

Fyllning
1 kg skinn- och benfri kycklingfilé
5 dl majskorn
1 burk (cirka 5 dl) svarta bönor
1-2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 paprika, gärna röd eller grön
2 msk hackade jalapeños eller sweet green chili
1 tsk torkad mald spiskummin
1 tsk chilipulver
1 burk/förpackning krossade tomater
Juice från 1 st lime = cirka 3 cl
(ev. 3 tsk hackad inlagd koriander på burk)
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
2 dl hackad färsk koriander

Enchiladas
8 mellanstora tortillas
2-3 dl crême fraiche (lätt går bra om du vill passa på kalorierna)
Mild riven ost
Sås
2 dl crême fraiche
1 dl chilisås
1 dl tomatpuré
Riven Tex Mex-ost
Gör så här: Steg 1 – Fyllning
Använder du torkade svarta bönor måste du först blötlägga och koka dem enligt beskrivningen på paketet. Bönor på burk är redan förkokta.
Häll bönorna i ett durkslag, skölj dem med kallt vatten och låt dem rinna av. Häll dem sedan i grytan.

Skölj, rensa och hacka paprikan fint. Häll i grytan och tillsätt majs och krossade tomater.

Skala löken, skär den i halvor och sedan kvarter som skivas tunt.

Häll löken i grytan. Skala vitlöken och pressa ner den i grytan.

Tillsätt tomatpuré, jalapeños, spiskummin, chilipulver, limejuice, inlagd hackad koriander (om du vill använda det) samt lite salt och svartpeppar.

Skölj kycklingfilén och skär den i små bitar eller strimlor.

Häll kycklingbitarna i grytan. Diska noga skärbräda, kniv och andra redskap som kommit i kontakt med rå kyckling eller dina händer. Tvätta noga händerna innan du fortsätter med matlagningen. Vet du inte varför du ska göra så här när du hanterat rå kyckling så läs mer på Svensk Fågels sida om campylobacter.
Rör noga om i grytan så att alla ingredienser blandas.
Sätt grytan i basenheten på din Crock Pot slowcooker, lägg på locket och sätt temperaturen på låg värme. Låt puttra i cirka 5 timmar. Ta en promenad eller läs en bok eller nåt annat trevligt under tiden.
Titta gärna till grytan någon gång i timmen om du har möjlighet till det, men det är inte helt nödvändigt. Kan du så rör också om ett par gånger under tillagningstiden.
Efter 5 timmar, rör om i grytan och smaka av med salt och svartpeppar (om det behövs). Kryddningen ska vara ganska het eftersom du ska tillsätta crême fraiche och ost senare – tillsätt mer jalapeños eller chili om det behövs. Låt puttra ihop i ytterligare 1 timme om du tycker den behöver få mer smak, annars kan du gå vidare till Steg 2.
Gör så här: Steg 2 – Enchiladas
Fyllningen borde nu vara färdig och dofta underbart. Dags för nästa steg!
Sätt ugnen på 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn). Smörj en stor ugnssäker form, helst en fyrkantig som på bilden överst.
Skölj och hacka den färska koriandern.

Själv är jag tokig i koriander och jag brukar både använda hackad koriander på burk vid Steg 1 och två knippor färsk koriander nu mot slutet. Du väljer förstås själv hur mycket du vill använda. Häll den hackade färska koriandern i grytan och rör om. Smaka av.
Ta en tortilla i taget och smeta på c:a 1-2 msk crême fraiche.

Lägg på lagom mängd fyllning för att det ska gå att rulla tortillan. Fördela den som bilden nedan visar.
Strö ost över fyllningen. Här är det inte nödvändigt att använda Tex Mex-ost, utan du kan ta en billigare variant om du vill.
Rulla försiktigt ihop enchiladan till en tjock rulle. Akta så att du inte bränner fingrarna på den heta fyllningen.

Lätt enchiladan med skarven ner i den smorda ugnssäkra formen. Fortsätt med nästa enchilada tills du använt alla åtta tortillas. De får gärna ligga trångt i formen.
Blanda resten av crême fraichen med tomatpuré och chilisås.
Bred blandningen över enchiladasarna [om det nu är rätt böjning… ] och strö över riven Tex Mex-ost.
Gratinera i mitten av ugnen c:a 20 minuter tills såsen har börjat bubbla och osten är gyllengul.
Låt gärna stå i 10-15 minuter så att enchiladasarna [jag har nog hittat på ett nytt ord här… ] svalnar lite och mojsar [ …eller två] till sig.
Resten då?
Nu har du troligen kvar minst lika mycket fyllning som gick åt till dina åtta enchiladas. Vilken tur du har!
Nu kan du nämligen frysa in det som blev över och använda nästa gång du vill göra supergoda kycklingenchiladas! Tänk bara på att fyllningen måste tina helt innan du fyller den i tortillan. Använd också en lägre temperatur i ugnen (cirka 160°C för varmluft eller 175° C för vanlig ugn) och låt dem stå inne minst 30 minuter. Kolla att de är varma rakt igenom innan du serverar.