Kålpudding i slow cooker

KålpuddingKålpudding är en svensk rätt som man antingen älskar eller avskyr.

Jag älskar kålpudding, men det traditionella sättet att tillaga den – i ugn med massor av vispgrädde och kålen stekt i mängder av smör – gör att den blir för fet för mig.

Så härom veckan fick jag för mig att jag skulle testa att laga en magrare variant i min slow cooker. Det fungerade alldeles utmärkt och blev riktigt gott.

Kålpudding i slow cooker 

cirka 8 portioner

Kålpudding: ingredienser
Kålpudding: ingredienser

Ingredienser:
1 färskt vitkålshuvud, cirka 1½ kg
cirka 4 msk rapsolja
c:a 4 tsk smör
2 mellanstora gula lökar
2 msk köttbuljongpulver eller 2 tärningar
5 dl hett vatten
800 gram köttfärs
2 dl vispgrädde
3 dl lättmjölk
4 ägg
2 tsk salt
1 tsk mald svartpeppar
1 tsk mald kryddpeppar

Gör så här: 

Dela vitkålshuvudet i mindre bitar. Skär bort rotstocken och släng den, tillsammans med de yttersta kålbladen.

Kålpudding 2

Skär eller strimla resten av vitkålen i små bitar. Lägg dem i ett durkslag, skölj med kallt vatten och låt rinna av.

Kålpudding 3

Skala löken och hacka den grovt. Hetta upp en wok eller stor stekpanna med cirka 1 msk rapsolja och cirka 1 tsk smör.

Kålpudding 5

Stek löken med en liten nypa salt på medelhög värme i cirka 5 minuter tills den är mjuk och genomskinlig.

Kålpudding 6

Häll över den stekta löken i en skål som du ställer åt sidan så länge. Höj värmen till medelhög. Häll i 1 msk rapsolja och 1 tsk smör. När smöret har smält så tillsätter du cirka 1/3 av vitkålen.

Kålpudding 7

Stek vitkålen under omrörning i cirka 5 minuter tills den börjar bli glansig och få lite färg. Akta så den inte bränns.

Kålpudding 8

Häll över den färdigstekta kålen i en stor bunke. Upprepa tills du har stekt all vitkålen.

Kålpudding 9

Koka upp 5 dl vatten. Mät upp buljongpulver i en värmetålig skål eller tillbringare.

Kålpudding 10

Häll vattnet över buljongpulvret och rör om så att det löser upp sig. Knäck äggen i en mugg och vispa ihop dem med en gaffel.

Kålpudding 11

Mät upp grädde och mjölk i en tillbringare. Tillsätt salt, svartpeppar och kryddpeppar och rör om väl så att det blandas.

Lägg köttfärsen i en stor bunke och tillsätt ägg och mjölkblandningen.

Kålpudding 12

Blanda väl. Har du en elvisp så använd gärna den med degkrokarna monterade. Annars får du använda en gaffel.

Kålpudding 13

Häll cirka 1/3 av den stekta vitkålen i din slow cooker så att bottnen täcks. Skeda över cirka 1/3 av den stekta löken.

Kålpudding 14

Häll över hälften av köttfärsblandningen och bred ut den i ett jämnt lager över kålen.

Kålpudding 15

Strö över hälften av den återstående stekta löken.

Kålpudding 16

Täck köttfärsen med hälften av den återstående vitkålen, därefter resten av köttfärsen och löken. Avsluta med ett lager vitkål som måste täcka köttfärsen helt.

Häll över 3 dl av buljongen och låt puttra på läge Hög i 5 timmar.

Kålpudding 17

Titta till kålpuddingen mot slutet och om den verkar torr så häll på mer buljong.

Kålpudding 18

När kålpuddingen är färdig så låt den vila i cirka 15 minuter. Servera med rårörd lingonsylt.

Kålpudding
Kålpudding

Kålpudding går jättebra att frysa om det skulle bli något över.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s