Klassisk köttgryta som sägs komma från Bourgogne i Frankrike.
Enkla, rustika ingredienser och lång tillagningstid ger en underbart smakrik köttgryta som faktiskt inte är särskilt rik på kalorier (beroende på vad du serverar till den, förstås).
Vår mataffär hade ett riktigt bra erbjudande på svensk högrev i bit, så det köpte vi förstås två enkilosförpackningar av. Det ena blev till Boeuf Bourgignon, det andra sparar jag till ett kommande bloggrecept.
Jag lagar Boeuf Bourgignon i min slow cooker, men du kan givetvis koka den på låg värme på spisen eller i en gjutjärnsgryta i ugnen. Bon Appétit!
Boeuf Bourgignon
6 portioner

Ingredienser
cirka 225 gram rökt sidfläsk i bit
250 gram shalottenlök
cirka 1 kg högrev utan ben
jungfrulig olivolja till stekning
4-5 vitlöksklyftor
2 msk soja, gärna med låg salthalt
1 köttbuljongtärning, eller motsvarande mängd buljongpulver
1 lagerblad
2 dl torrt, fylligt rödvin av hyfsat bra kvalitet
1 dl vatten
15-20 färska champinjoner
grovmalen svartpeppar
salt
(eventuellt lite majsstärkelse att reda med)
Gör så här:
Dela sidfläsket i 2-3 lika stora bitar. Skär bort svålen från alla bitarna och lägg den åt sidan så länge. Tärna sedan sidfläsket.
Skär köttet i grytbitar. Du behöver inte skära bort hinnor och fett – det smälter bort under tillagningstiden och hjälper till att göra köttet riktigt mört och smakrikt. Däremot kan du skära bort hårda senor och ben, om köttet innehåller sånt.
Skala shalottenlöken och dela den eventuellt i mindre bitar om det behövs. De shalottenlökar jag hade fått tag i var riktiga bjässar, så jag delade dem i flera bitar. Skala vitlöken och hacka den.
Hetta upp en stekpanna och fräs det tärnade sidfläsket (utom svålbitarna). Efter ett par minuter tillsätter du shalottenlöken och låter allt steka tills det börjar få färg. Häll sedan fläsket och löken i din slow cooker (om du använder en sådan).
Hetta upp pannan igen med en liten skvätt olivolja. Bryn lite i taget av köttbitarna på hög värme. Pannan ska vara så pass varm att du måste vända på bitarna nästan direkt. När de fått en brun och fin yta så peppra dem lätt och häll över i grytan. Sedan fortsätter du på samma sätt tills allt köttet är brynt.
Varför du inte kan ösa i allt köttet på en gång och spara tid? För att allt du häller i suger åt sig värmen från pannan (det är liksom själva poängen) och då sjunker värmen i pannan. Häller du i allt på en gång blir köttet snarare kokt än stekt. Och det tar faktiskt inte längre tid att göra så här: varje omgång köttbitar tar bara ett par minuter att bryna.
Tillsätt nu vitlök, soja, lagerblad och smula över köttbuljongtärning eller pulver i grytan. Rör om ordentligt. Häll på vatten och rödvin och blanda väl. Till sist lägger du bitarna av fläsksvål överst i grytan.
Lägg på lock och låt puttra på lägen Låg i cirka 6-7 timmar (om du använder slow cooker) eller sjuda på låg värme på spisen i cirka 2 timmar. Rör då och då.
När du bedömer att det återstår kanske 1 timme (för slow cooker, 30 minuter för gryta på spisen) tills boeufen är färdig så rensar du champinjonerna och kvadrerar dem. Hetta upp en stekpanna och torrstek svampen i två omgångar med en liten gnutta salt. Se upp så att champinjonerna inte steker för länge, bara tillräckligt för att de ska få fin färg.
Häll champinjonerna i grytan och rör om. Passa på att smaka av och tillsätta mer salt eller peppar om det behövs. Lägg på locket igen och låt puttra i ytterligare 1 timme för slow cooker (30 minuter för gryta på spisen). Vill du så kan du reda skyn med lite majsstärkelse mot slutet, men det tycker jag personligen inte behövs.
När grytan är färdig så fiskar du upp fläsksvålarna och slänger dem. Servera sedan grytan med de tillbehör du gillar bäst: kokt potatis eller potatismos eller ris, grönsaker eller gott lantbröd.
Drick också gärna ett glas rödvin till, för det vore ju synd att hälla ut det som är kvar i flaskan.