Dad’s Beef ‘n’ Beans

Dad's Beef 'n' Beans
Dad’s Beef ‘n’ Beans

Vi presenterar stolt dagens recept på Pappas Biff & Bönor.

Gästkock idag är min sambo och receptet är hennes pappas. Dad’s Beef ‘n’ Beans är en gryta med bönor (duh!) och köttfärs och den är sååå god!

Vi lagar den alltid i vår slow cooker, men du kan naturligtvis laga den i en gryta på spisen. Har du barn så prova den här rätten på dem: de kommer att gilla den!

Dad’s Beef ‘n’ Beans 

cirka 6 portioner

Dad's Beef 'n' Beans: ingredienser
Dad’s Beef ‘n’ Beans: ingredienser

Ingredienser 
500 g köttfärs
en liten skvätt olivolja
1 mellanstor gul lök
1 paket (140 g) bacon
1 burk vita bönor i tomatsås
400 g kokta kidneybönor (= 1 burk)
400 g kokta vita bönor  (= 1 burk)
½ dl brunt socker
2 dl ketchup, eller 1 dl ketchup + 1 dl chilisås
1 msk Liquid Smoke
3 msk vitvinsvinäger
svartpeppar

Gör så här: 

Om du använder torkade kidneybönor och vita bönor så behöver du blötlägga dem över natten och sedan koka dem enligt anvisningarna på paketen. Använder du konserverade bönor så kan du gå direkt på att öppna burkarna och skölja bönorna i kallt vatten (förutom bönorna i tomatsås, förstås).

Hetta upp en stekpanna med en liten skvätt olivolja och bryn köttfärsen. När den är färdigstekt så häll köttfärsen i ett durkslag och låt fettet rinna av. Häll den sedan i den gryta som du vill använda för att koka ihop rätten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skala och hacka löken. Skär baconet i bitar. Stek lök och bacon i stekpannan tills de får fin färg. Låt även lök och bacon rinna av i ett durkslag innan du häller dem i grytan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Genom att låta den brynta köttfärsen, löken och baconet rinna av så minimerar du mängden fett i den färdiga rätten. Häll bacon och lök i grytan.Tillsätt vita bönor i tomatsås, kidneybönor och vita bönor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tillsätt därefter socker, ketchup, Liquid Smoke, vitvinsvinäger och svartpeppar efter smak. Rör om ordentligt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Låt koka på låg värme i cirka 4-5 timmar (om du använder slow cooker). Använder du en vanlig gryta på spisen så låt puttra på svag värme i cirka 1 timme. Rör då och då.

När grytan verkar färdig så smaka av den och tillsätt eventuellt mer peppar om du tycker att det behövs. Servera som den är eller med lite majsbröd till.

Dad's Beef 'n' Beans
Dad’s Beef ‘n’ Beans

Dad’s Beef ‘n’ Beans går utmärkt att frysa och passar perfekt att äta en ruggig dag. Prova du också!

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

En tanke på “Dad’s Beef ‘n’ Beans”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: