Hemlagad tomatsås – i slow cooker

tomatsas-i-slow-cookerHemlagad tomatsås eller pastasås är en riktig höjdare. Det är enkelt och resultatet blir mycket godare och extremt mycket nyttigare än färdigköpt pastasås på burk: mindre salt, inget socker och inga konserveringsmedel.

Jag har tidigare postat recept på hemlagad tomatsås som du kokar i en gryta på spisen. Nu har jag ett par gånger testat att koka tomatsås i min slow cooker och det gick fantastiskt bra!

När jag ändå höll på provade jag att göra såsen ännu lite nyttigare genom att dra ner på både olja och salt (i jämförelse med mitt tidigare recept). Det funkade klockrent, kanske beroende på att tillagning i slow cooker gör att smakerna kommer fram på ett helt annat sätt.

Den största vinsten mot tidigare receptet var dock att nu skvätte det inte tomatsås över hela köket. Så för att sammanfatta: lite nyttigare, lite godare och mycket mindre jobb. Svårslaget, eller hur?

Hemlagad tomatsås i slow cooker

4-6 portioner

 

Ingredienser: 

tomatsas-i-slow-cooker-1-ingredienser
Hemlagad tomatsås – ingredienser

4 stora vitlöksklyftor
1-2 tsk jungfrulig olivolja
1 liten nypa flingsalt eller ½ tsk vanligt salt
3 burkar/paket med passerade tomater
c:a ½ dl hackad färsk basilika (fryst går också bra, men inte torkad)
½ msk balsamvinäger
½-1 tsk nymald svartpeppar
½-1 tsk chilipulver
(ev. torkad oregano, beroende på vad du ska använda tomatsåsen till)

 

Gör så här:

Häll de passerade tomaterna i grytan till din slow cooker. Sätt på slow cookern på läge Hög.

Använder du färsk basilika så plocka bladen från stjälkarna, skölj dem och krama dem torrare med hushållspapper. Hacka sedan basilikan med en vass kniv.

hacka basilika 2

Använder du fryst hackad basilika: öppna paketet.

Skala och finhacka vitlöken. Själv använder jag en extremt praktisk vitlökshackare, men du kan förstås hacka med kniv.

Hetta upp en teflonstekpanna. När den är lagom varm, häll i jungfrulig olivolja och sänk värmen till medel.

Tillsätt hackad vitlök och salt. Rör om och/eller skaka pannan så vitlöken hålls i rörelse det mesta av tiden. Låt vitlöken bli gyllene – det tar bara ett par minuter – men akta så att den inte bränns.

stek-vitloken

Häll den stekta vitlöken i grytan med tomaterna. Tillsätt balsamvinäger, svartpeppar, chilipulver och hackad basilika.

tomatsas-i-slow-cooker-2

Rör om ordentligt och sätt på locket.

tomatsas-i-slow-cooker-3

Låt puttra i 1 timme. Sedan rör du om och kollar om såsen verkar koka, om än aldrig så lite. Gör den det tar du av locket av grytan och låter såsen puttra i ytterligare 2 timmar. Titta dock gärna till den och rör efter halva den tiden.

tomatsas-i-slow-cooker-4

Nu bör tomatsåsen ha reducerat till en lagom tjock konsistens. Smaka av och krydda eventuellt lite mer.

tomatsas-i-slow-cooker

Njut tomatsåsen som den är på pizza, till pasta eller kyckling Milanese. Eller använd den som bas till mer komplicerade såser eller för att piffa upp olika italiensk-inspirerade rätter.

Förvara tomatsåsen i plastburkar med tättslutande lock i upp till en vecka i kylskåp. Den går också alldeles utmärkt att frysa.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s