Griljerad julskinka

Griljerad julskinkaJag erkänner: jag kokar eller ugnsbakar inte egen skinka. Istället köper jag en färdigkokt ekologisk skinka och griljerar den själv.

Det är inte svårt och jag, som är lite kinkig med fett på kött, kan skära bort så mycket svål och fett jag vill.

För att få den smak jag vill ha blandar jag två olika sorters senap, men det behöver naturligtvis du inte göra om du inte vill. Men testa gärna – det är gott!

Griljerad julskinka 

De här ingredienserna räcker till en stor julskinka på cirka 5 kg, eller två mindre på cirka 2,5 kg.

Griljerad julskinka: ingredienser
Griljerad julskinka: ingredienser (utom äggen som var blyga och inte ville vara med på bild)

Ingredienser 
1 färdigkokt julskinka
2 ägg
3 msk grovkornig stark senap av skånsk typ
3 msk vanlig senap
2 tsk strösocker
½ -1 dl ströbröd

Till formen:
Vatten
Rapsolja

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200°C för varmluft (225°C för vanlig ugn).

Ta fram en ugnsfast form med galler. Häll lite vatten i botten av formen. Lägg på gallret och smörj eller spreja det med lite rapsolja. På det här sättet undviker du att ägg- och ströbrödsrester fastnar i formen och på gallret.

Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem med en gaffel.

Griljerad julskinka 2

Tillsätt senap och socker. Vispa ihop ordentligt med gaffeln. Ställ sedan äggblandningen åt sidan.

Griljerad julskinka 3

Ta ut skinkan ur förpackningen och ta bort nätet.

Griljerad julskinka 5

Skölj skinkan i kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper. Skär bort synliga bitar av fett om du vill.

Griljerad julskinka 6

Lägg skinkan på en skärbräda med ”botten” upp. Pensla den med ägg-och-senapsblandningen överallt där du kommer åt.

Griljerad julskinka 7

Strö ströbröd över äggblandningen på skinkan. Lägg sedan skinkan med den ”bröade” sidan ner på ett galler över en ugnsfast form.

Griljerad julskinka 8

Pensla även det som nu är översidan med ägg och strö på ströbröd överallt där du kommer åt.

Griljerad julskinka 9

Sätt in skinkan i mitten av ugnen. Låt den baka i 20-30 minuter tills den har fått fin färg.

Griljerad julskinka 10

Låt den färdiga skinkan svalna på gallret innan du skär upp den.

Förvara skinkan insvept i aluminiumfolie och instoppad i en platspåse i kylskåp.

Griljerad julskinka
Griljerad julskinka

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s