Jag erkänner: jag kokar eller ugnsbakar inte egen skinka. Istället köper jag en färdigkokt ekologisk skinka och griljerar den själv.
Det är inte svårt och jag, som är lite kinkig med fett på kött, kan skära bort så mycket svål och fett jag vill.
För att få den smak jag vill ha blandar jag två olika sorters senap, men det behöver naturligtvis du inte göra om du inte vill. Men testa gärna – det är gott!
Griljerad julskinka
De här ingredienserna räcker till en stor julskinka på cirka 5 kg, eller två mindre på cirka 2,5 kg.

Ingredienser
1 färdigkokt julskinka
2 ägg
3 msk grovkornig stark senap av skånsk typ
3 msk vanlig senap
2 tsk strösocker
½ -1 dl ströbröd
Till formen:
Vatten
Rapsolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C för varmluft (225°C för vanlig ugn).
Ta fram en ugnsfast form med galler. Häll lite vatten i botten av formen. Lägg på gallret och smörj eller spreja det med lite rapsolja. På det här sättet undviker du att ägg- och ströbrödsrester fastnar i formen och på gallret.
Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem med en gaffel.
Tillsätt senap och socker. Vispa ihop ordentligt med gaffeln. Ställ sedan äggblandningen åt sidan.
Ta ut skinkan ur förpackningen och ta bort nätet.
Skölj skinkan i kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper. Skär bort synliga bitar av fett om du vill.
Lägg skinkan på en skärbräda med ”botten” upp. Pensla den med ägg-och-senapsblandningen överallt där du kommer åt.
Strö ströbröd över äggblandningen på skinkan. Lägg sedan skinkan med den ”bröade” sidan ner på ett galler över en ugnsfast form.
Pensla även det som nu är översidan med ägg och strö på ströbröd överallt där du kommer åt.
Sätt in skinkan i mitten av ugnen. Låt den baka i 20-30 minuter tills den har fått fin färg.
Låt den färdiga skinkan svalna på gallret innan du skär upp den.
Förvara skinkan insvept i aluminiumfolie och instoppad i en platspåse i kylskåp.
