När min amerikanska sambo flyttade till Stockholm 2012 roades hon av hur alla Söder-hipsters var alldeles till sig i Fair Trade-trasorna över en rätt som hemma hos henne i Mellanvästern kort och gott betraktas som ett billigt och enkelt sätt att ta till vara de mindre attraktiva bitarna av gris.
Pulled pork finns numera att köpa i många välsorterade mataffärer. Men det är också löjligt enkelt att laga själv, för en bråkdel av priset du får betala för färdiglagad ‘Real American’ Pulled Pork.
Enkelt, billigt, nyttigt och GOTT! Kan det bli bättre?
Vi lagar pulled pork i vår slow cooker, men det går lika bra att laga i en ugnsfast gryta på låg värme i ugnen. Du hittar båda varianterna här.
Använder du den här kryddningen så kan du dock vara säker på att få en riktigt smakrik och mör pulled pork. Dessutom innehåller receptet inget extra fett utöver det som finns insprängt i karrén.
Pulled Pork
4-6 portioner

Ingredienser
1 kg fläskkarré i bit utan ben (du kan gärna använda en karré med ben, men då får du förstås öka på vikten på biten och den tar också längre tid att tillaga)
2 mellanstora gula lökar
4 mellanstora vitlöksklyftor
2 dl grönsaksbuljong
1 packad msk brunt socker
3/4 msk chilipulver
1 msk salt (plus lite till om det behövs)
½ tsk mald spiskummin
½ tsk mald kanel
4-5 dl färdig barbequesås (kan uteslutas)
Förslag på tillbehör – välj dem som du tycker låter godast
Bröd: hambugerbröd, surdegsbröd, tortillas… vad du vill och har hemma
Cole slaw
Grönsallad
Morots- och/eller selleristavar
Pickles
Skivad ost
Tomat- och rödlökschutney
Barbequesås
Gör så här:
Lagar du din pulled pork i ugn så sätt ugnen på 110°C för varmluft (125°C för vanlig ugn). Smörj den gryta du tänker använda med lite rapsolja.
Koka upp vatten till buljongen. Jag använder buljongpulver: rör ut så mycket du behöver i det heta vattnet (proportionerna står på burken).
Skala löken, kvadrera den och skiva tunt. Skala och skiva vitlöken tunt. Lägg lök och vitlök i grytan och häll på 2 dl grönsaksbuljong.
Blanda brunt socker, chilipulver, salt, spiskummin och kanel i en liten skål. Då får du vad elitkockarna populärt kallar för en ”rub”.

Skölj fläskkarrén och klappa den torr med hushållspapper. Gnid in (”rub”) karrén med kryddblandningen på alla sidor.
Placera fläskkarrén uppe på löken och buljongen i grytan.
Lägg på lock och låt koka i din slow cooker på låg temperatur 6-8 timmar. Eller i nedre delen av ugnen i 4-5 timmar. Har du ingen ugnsfast form med lock kan du täcka ugnsformen med ett dubbelt lager aluminiumfolie.
Köttet är färdigt när det är så mört att det går att dra isär med gaffel (det är för resten därför det heter ”pulled” – ”draget” – pork).
Fiska upp köttet ur grytan och lägg det på en skärbräda.

Placera ett durkslag över en värmetålig bunke och sila av resten av innehållet i grytan. I durkslaget får du då kvar löken och lite annat smått och gott. Lägg tillbaka det i grytan och ställ bunken med vätskan åt sidan så länge.
Ta nu två vanliga bordsgafflar och dra isär köttet på skärbrädan. Passa på att rensa bort eventuella kvarvarande bitar av fett.
När du är färdig så har du en hög med mört fläskkött i ”trådar”. Lägg tillbaka köttet i grytan och blanda väl med löken.
Nu kan du välja om du vill blanda i barbequesås eller om du hellre sparar den för att ha som ett tillbehör vid serveringen. I det senare fallet häller du på lagom mycket av det sparade köttspadet för att fläsk-och-lökblandningen ska bli trevligt fuktig.
Fast det ÄR gott att blanda i barbequesås…
Blanda väl och servera med de tillbehör som du gillar.
Här är en enkel variant med pulled pork på hamburgerbröd med hemlagad tomat- och rödlökschutney (den är för resten slut hemma nu, så det måste jag laga mer snart…. ). Eller helt enkelt en skiva ost. Eller båda.
2 reaktioner till “Pulled Pork”