Pulled Pork

pulled-porkNär min amerikanska sambo flyttade till Stockholm 2012 roades hon av hur alla Söder-hipsters var alldeles till sig i Fair Trade-trasorna över en rätt som hemma hos henne i Mellanvästern kort och gott betraktas som ett billigt och enkelt sätt att ta till vara de mindre attraktiva bitarna av gris.

Pulled pork finns numera att köpa i många välsorterade mataffärer. Men det är också löjligt enkelt att laga själv, för en bråkdel av priset du får betala för färdiglagad ‘Real American’ Pulled Pork.

Enkelt, billigt, nyttigt och GOTT! Kan det bli bättre?

Vi lagar pulled pork i vår slow cooker, men det går säkert lika bra att laga i en ugnsfast gryta på låg värme i ugnen. Använder du den här kryddningen så kan du dock vara säker på att få en riktigt smakrik och mör pulled pork. Dessutom innehåller receptet inget extra fett utöver det som finns insprängt i karrén.

Pulled Pork 

4-6 portioner

Pulled Pork: ingredienser
Pulled Pork: ingredienser

Ingredienser
1 kg fläskkarré i bit utan ben (du kan gärna använda en karré med ben, men då får du förstås öka på vikten på biten och den tar också längre tid att tillaga)
2 mellanstora gula lökar
4 mellanstora vitlöksklyftor
2 dl grönsaksbuljong
1 packad msk brunt socker
3/4 msk chilipulver
1 msk salt (plus lite till om det behövs)
½ tsk mald spiskummin
½ tsk mald kanel
4-5 dl färdig barbequesås (kan uteslutas)

Förslag på tillbehör – välj dem som du tycker låter godast
Bröd: hambugerbröd, surdegsbröd, tortillas… vad du vill och har hemma
Cole slaw
Grönsallad
Morots- och/eller selleristavar
Pickles
Skivad ost
Tomat- och rödlökschutney (recept på hemlagad sådan kommer snart)
Barbequesås

Gör så här: 

Koka upp vatten till buljongen. Jag använder buljongpulver: rör ut så mycket du behöver i det heta vattnet (proportionerna står på burken).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skala löken, kvadrera den och skiva tunt. Skala och skiva vitlöken tunt. Lägg lök och vitlök i grytan och häll på 2 dl grönsaksbuljong.

Blanda brunt socker, chilipulver, salt, spiskummin och kanel i en liten skål. Då får du vad elitkockarna populärt kallar för en ”rub”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rub-a-dub-dub-dub!

Skölj fläskkarrén och klappa den torr med hushållspapper. Gnid in (”rub”) karrén med kryddblandningen på alla sidor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Placera fläskkarrén uppe på löken och buljongen i grytan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lägg på lock och låt koka i din slow cooker på låg temperatur 6-8 timmar tills köttet är så mört att det går att dra isär med gaffel (det är för resten därför det heter ”pulled” – ”draget” – pork).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fiska upp köttet ur grytan och lägg det på en skärbräda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Köttet är inte bränt: det blir så här mörkt av kryddorna.

Placera ett durkslag över en värmetålig bunke och sila av resten av innehållet i grytan. I durkslaget får du då kvar löken och lite annat smått och gott. Lägg tillbaka det i grytan och ställ bunken med vätskan åt sidan så länge.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ta nu två vanliga bordsgafflar och dra isär köttet på skärbrädan. Passa på att rensa bort eventuella kvarvarande bitar av fett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När du är färdig så har du en hög med mört fläskkött i ”trådar”. Lägg tillbaka köttet i grytan och blanda väl med löken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu kan du välja om du vill blanda i barbequesås eller om du hellre sparar den för att ha som ett tillbehör vid serveringen. I det senare fallet häller du på lagom mycket av det sparade köttspadet för att fläsk-och-lökblandningen ska bli trevligt fuktig.

Fast det ÄR gott att blanda i barbequesås…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blanda väl och servera med de tillbehör som du gillar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här är en enkel variant med pulled pork på hamburgerbröd med hemlagad tomat- och rödlökschutney (den är för resten slut hemma nu, så det måste jag laga mer snart…. ). Eller helt enkelt en skiva ost. Eller båda.

pulled-pork

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

2 thoughts on “Pulled Pork”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s