Potatis- och purjolökssoppa med twist

Potatis och purjolökssoppa med twistFör en tid sedan lagade jag en potatis- och purjolökssoppa som blev… ganska intetsägande, om jag ska vara ärlig.

Men så kom jag på att jag hade en bit pecorino (italiensk fårost) smaksatt med tryffel i kylskåpet (har inte alla det?).

Så jag rev ner tryffelosten i soppan och – wow! Den trista soppan blev med ens len, fyllig och med en fantastisk twist av ost och tryffel. Prova gärna själv!

Potatis- och purjolökssoppa med twist 

6-8 portioner

Potatis och purjolökssoppa med twist: ingredienser
Potatis och purjolökssoppa med twist: ingredienser

Ingredienser
1 kg mjölig potatis
1 kg purjolök = 5 medelstora purjolökar
2 vitlöksklyftor
2 msk jungfrulig olivolja
1 klick smör
1 tsk tryffelsalt (om du har det hemma) eller 1 nypa flingsalt
svartpeppar efter smak
1 liter grönsaksbuljong
2 dl crême fraiche (lätt går bra)
100 gram tryffelpecorino

Gör så här: 

Skala potatisen och skär den i tjocka skivor. Lägg dem i en stor gryta. Jag använder min slow cooker, men har du inte en sådan så kan du förstås använda en vanlig kastrull på spisen.

Potatis och purjolökssoppa med twist 2

Skölj och rensa purjolöken, skölj den gärna i ett durkslag för att få bort all sand och grus. Skär purjolöken i skivor.

Potatis och purjolökssoppa med twist 3

Skala och hacka vitlöken. Hetta upp en traktörpanna eller stor stekpanna med höga kanter. Häll i olivolja och en klick smör. När smöret har smält så häll i purjolök och vitlök. Sänk värmen till medel och låt löken fräsa med lite tryffelsalt eller flingsalt i cirka 5 minuter.

Potatis och purjolökssoppa med twist 4

När löken är mjuk och blank så häll den i grytan med potatis. Koka upp vatten, gärna i en vattenkokare. Smula grönsaksbuljongen ner i grytan. Jag brukar använda buljongpulver, eftersom jag tycker det är lättare att både mäta upp och använda.

Potatis och purjolökssoppa med twist 6

Häll det kokande vattnet i grytan och rör om ordentligt.

Potatis och purjolökssoppa med twist 7

Låt puttra på läge Låg (om du använder en slow cooker) i cirka 4-5 timmar tills potatisen är mjuk. Använder du en kastrull på spisen så låt koka upp och sedan sjuda på låg värme i cirka 30 minuter. Under tiden så river du tryffelpecorinon.

Potatis och purjolökssoppa med twist 5

När potatisen är mjuk så ta grytan från värmen och använd en stavmixer för att puréa den till den konsistens du önskar. Jag gillar när soppan är slät, men fortfarande innehåller några små munsbitar som ger lite tuggmotstånd.

Potatis och purjolökssoppa med twist 8

Sätt tillbaka grytan på låg värme. Rör ner crême fraiche och pecorino och rör om tills osten har smält helt.

Potatis och purjolökssoppa med twist
Potatis och purjolökssoppa med twist

Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt. Servera som huvudrätt eller en mättande förrätt.

Potatis och purjolökssoppa med twist 9

Soppan går bra att frysa, men bör tina helt innan du värmer upp den. Du behöver också röra ordentligt under uppvärmning, eftersom osten gör att soppan lätt skiktar sig.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s