För en tid sedan lagade jag en potatis- och purjolökssoppa som blev… ganska intetsägande, om jag ska vara ärlig.
Men så kom jag på att jag hade en bit pecorino (italiensk fårost) smaksatt med tryffel i kylskåpet (har inte alla det?).
Så jag rev ner tryffelosten i soppan och – wow! Den trista soppan blev med ens len, fyllig och med en fantastisk twist av ost och tryffel. Prova gärna själv!
Potatis- och purjolökssoppa med twist
6-8 portioner

Ingredienser
1 kg mjölig potatis
1 kg purjolök = 5 medelstora purjolökar
2 vitlöksklyftor
2 msk jungfrulig olivolja
1 klick smör
1 tsk tryffelsalt (om du har det hemma) eller 1 nypa flingsalt
svartpeppar efter smak
1 liter grönsaksbuljong
2 dl crême fraiche (lätt går bra)
100 gram tryffelpecorino
Gör så här:
Skala potatisen och skär den i tjocka skivor. Lägg dem i en stor gryta. Jag använder min slow cooker, men har du inte en sådan så kan du förstås använda en vanlig kastrull på spisen.
Skölj och rensa purjolöken, skölj den gärna i ett durkslag för att få bort all sand och grus. Skär purjolöken i skivor.
Skala och hacka vitlöken. Hetta upp en traktörpanna eller stor stekpanna med höga kanter. Häll i olivolja och en klick smör. När smöret har smält så häll i purjolök och vitlök. Sänk värmen till medel och låt löken fräsa med lite tryffelsalt eller flingsalt i cirka 5 minuter.
När löken är mjuk och blank så häll den i grytan med potatis. Koka upp vatten, gärna i en vattenkokare. Smula grönsaksbuljongen ner i grytan. Jag brukar använda buljongpulver, eftersom jag tycker det är lättare att både mäta upp och använda.
Häll det kokande vattnet i grytan och rör om ordentligt.
Låt puttra på läge Låg (om du använder en slow cooker) i cirka 4-5 timmar tills potatisen är mjuk. Använder du en kastrull på spisen så låt koka upp och sedan sjuda på låg värme i cirka 30 minuter. Under tiden så river du tryffelpecorinon.
När potatisen är mjuk så ta grytan från värmen och använd en stavmixer för att puréa den till den konsistens du önskar. Jag gillar när soppan är slät, men fortfarande innehåller några små munsbitar som ger lite tuggmotstånd.
Sätt tillbaka grytan på låg värme. Rör ner crême fraiche och pecorino och rör om tills osten har smält helt.

Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt. Servera som huvudrätt eller en mättande förrätt.
Soppan går bra att frysa, men bör tina helt innan du värmer upp den. Du behöver också röra ordentligt under uppvärmning, eftersom osten gör att soppan lätt skiktar sig.