Köttgryta är verkligen underbar husmanskost, särskilt så här års när rotfrukterna är fina.
Jag brukar ha i de grönsaker som finns i affären och lite annat som jag tycker är gott, men just den här kombinationen är en absolut favorit.
Det tar tid att skära alla ingredienser, men när grytan väl är ihopblandad så sköter den sig mer eller mindre själv.
Den här köttgrytan stod och puttrade i vår slow cooker större delen av förra söndagen och den blev verkligen supergod!
Köttgryta
cirka 8 portioner

Ingredienser
1½ kg högrev
cirka 200 gram rökt sidfläsk
4 stora eller 5 mindre morötter
2 palsternackor
cirka 150 gram rotselleri
500 gram schalottenlök
4-5 vitlöksklyftor
20 små potatisar av fast sort
olivolja
2 msk soja, gärna med låg salthalt
3-4 lagerblad
2 tärningar köttbuljong eller 2 msk köttbuljongpulver
2 dl torrt rödvin
8 dl hett vatten
salt
grovmalen svartpeppar
2 burkar små fina ärtor
2-3 dl grädde (lätt går bra)
2-3 msk majsstärkelse
Gör så här:
Ta ut köttet ur kylskåpet i god tid så att det hinner bli rumstempererat innan du ska steka det.
Skala rotselleri, morötter och palsternackor. Tärna rotsellerin smått och palsternackorna i lite större bitar. Morötterna skär du i slantar eller, om moroten är riktigt tjock, halvera och sedan skiva den. Rotfrukterna behöver koka ungefär lika länge, men grytan blir lite intressantare med flera olika former på ingredienserna.

Skrubba potatisen och skär den i munsbitar.

När du är färdig så lägg alla rotfrukter i din slow cooker. Vill du laga i vanlig gryta på spisen, välj en stor sådan och lägg i allt utom potatis och morötter. Tillsätt lagerblad. Skala och finhacka vitlöken och lägg i grytan. Rör om.
Skala schalottenlöken och dela eventuellt de större av dem på längden så att du får jämnstora bitar.

Dela sidfläsket i bitar och skär bort svålen, som du lägger åt sidan så länge. Skär resten av fläsket i små tärningar.

Skölj köttet i kallt vatten och klappa det torrt med hushållspapper. Skär det sedan till grytbitar – eventuella hårda fettbitar och hinnor kan du ta bort, men det gör inget om en liten gnutta fett finns kvar, det kommer att smälta bort under tillagningen.

Hetta upp en stekpanna och fräs sidfläsket på medelhög värme i ett par minuter. Tillsätt sedan schalottenlöken i pannan och låt den få lite färg – ser det ut att riskera att brännas så häll på lite olivolja. Häll sedan hela härligheten i den stora grytan med grönsakerna.

Bryn lite i taget av köttbitarna på hög värme med en slurk olivolja. Pannan ska vara så pass varm att du måste vända på bitarna nästan direkt. När de fått en brun och fin yta, men fortfarande är råa inuti, så peppra dem lätt och häll över i grytan. Sedan fortsätter du på samma sätt tills allt köttet är brynt.

Tillsätt soja, buljongpulver, rödvin, hett vatten och en nypa salt. Nu börjar din gryta troligen att bli ganska full, men rör om så gott det går. Högt upp i grytan lägger du de sparade fläsksvålarna.
Om du använder en slow cooker: Lägg på lock och låt puttra på läge Hög i 1 timme och därefter på läge Låg i ytterligare 5-6 timmar. Rör då och då.
Om du använder en gryta på spisen: vänta som sagt med att lägga i morötter och potatis. Låt resten av ingredienserna koka upp och sedan sjuda under lock i cirka 2 timmar. Rör då och då. När köttet börjar bli mört så lägg till potatis och morötter, koka upp och småputtra tills även de är mjuka.
Du vet att köttgrytan börjar bli färdig när potatisarna och morötterna känns mjuka om du sticker dem med en provsticka, och köttet blivit mört och börjat falla sönder.
Häll ärtorna i ett durkslag och spola av dem med kallt vatten. Tillsätt dem sedan i köttgrytan. Rör ut majsstärkelse i 1 dl grädde till en redning – se upp så att det inte blir klumpigt. Häll redningen och ytterligare 2-3 dl grädde i grytan. Rör om ordentligt.
Smaka av med salt och svartpeppar och låt puttra på låg värme i ytterligare 1 timme i din slow cooker (eller 15-20 minuter om du kör med vanlig gryta på spisen). Vill såsen inte tjockna så höj värmen och låt koka lite livligare medan du passar grytan och rör ofta.
Servera köttgrytan som den är med ett glas av din favoritdryck till. Du kan komplettera med en grönsallad och lite gott bröd, men personligen tycker jag inte att det behövs.

Köttgrytan går alldeles utmärkt att frysa och blir bara ännu godare av att värmas upp igen.
Uh, det ser godt ud! Det må jeg prøve!
GillaGilla
Tack så mycket! Berätta gärna vad du tycker.
GillaGilla