I USA finns en restaurangkedja som heter Olive Garden. En av deras paradrätter är en Zuppa Toscana med korv, grönkål och tärnad potatis. Den är jättegod, men kanske aningen för mild för min personliga smak.
För mig är också Toscana förknippat mer med bönor än med potatis. Därför föddes idén ganska snart om att försöka göra den här soppan med bönor. Samt lite mer italienska kryddor, förstås.
Här är resultatet av mina experiment: en värmande soppa som är full av smaker. Du kan göra som Olive Garden och servera den som förrätt, men soppan är så pass matig att den också fungerar utmärkt som huvudrätt – särskilt om du kompletterar med ett gott bröd.
Jag lagar den i min slow cooker, men du kan naturligtvis använda en vanlig gryta om du vill.
En liten varning innan du börjar: Det ingår många salta ingredienser i den här soppan. Bacon är salt, korven är ganska salt, buljongen är salt, Pecorino-osten som du strör över på slutet är salt… så var mycket försiktig med att tillsätta ytterligare salt vid tillagningen. Låt hellre var och en salta efter behag när ni äter soppan.
Toskansk korv- och bönsoppa: Zuppa Toscana
8 portioner (fler om du vill servera den som förrätt)

Ingredienser
cirka 600 gram salsiccia
cirka 150 gram bacon
2 mellanstora gula lökar
4 vitlöksklyftor
1-2 msk olivolja
1 liten klick smör
1 liten nypa salt
2 tsk svartpeppar
1 tsk torkad timjan
½-1 tsk chilipulver
cirka 850 gram kokta kidneybönor (= 2 burkar)
2 msk grönsaksbuljongpulver eller 2 buljongtärningar
1 liter kokande vatten
400 gram grönkål
1 msk majsstärkelse
2½ dl grädde
riven Pecorino vid servering
Gör så här:
Använder du torkade bönor så låt dem ligga i blöt över natten och koka dem sedan enligt anvisningarna på paketet. Det gör inget om bönorna är något för lite kokta. Använder du bönor på burk så häll dem i ett durkslag, spola dem med kallt vatten och låt dem rinna av.
Skala och hacka gul lök och vitlök. Skär salsiccian i 1½-2 cm tjocka skivor – det går lätt om du använder en riktigt vass kniv.
Hetta upp en stekpanna och torrstek baconet tills det fått fin färg. Låt de stekta baconskivorna rinna av på hushållspapper.
Häll en slurk olivolja i stekpannan. Bryn korven hastigt med timjan och 1 tsk svartpeppar. Korven behöver inte bli helt genomstekt, men ska få lite färg.
Låt den stekta korven rinna av i ett durkslag innan du häller den i din slow cooker eller gryta.
Häll ytterligare en slurk olivolja och en liten klick smör i stekpannan. Stek lök och vitlök på medelhög värme med en mycket liten nypa salt i cirka 5 minuter. Löken är färdig när den börjar bli genomskinlig.
Häll över löken i grytan och klipp ner det avsvalnade baconet.
Tillsätt bönor, chilipulver och resten av svartpepparn. Rör om ordentligt.
Koka upp 1 liter vatten. Häll grönsaksbuljongpulvret i grytan (eller smula i buljongtärningarna), rör om och häll på vattnet. Rör om igen.
Om du använder en slow cooker så låt puttra på läge Låg i 4 timmar. Använder du en vanlig gryta så låt det hela sjuda i en halvtimme. Rör om då och då.
Skölj grönkålen och skär bort de grova delarna av stjälkarna. Strimla resten av kålen.
Mät upp majsstärkelsen i en kopp och tillsätt en skvätt grädde. Rör om ordentligt så att eventuella klumpar försvinner.
Tillsätt stärkelse-blandningen i grytan tillsammans med resten av grädden. Rör om väl.
Häll i grönkålen. Bli inte rädd om det ser ut att vara på tok för mycket grönkål för grytan – kålen krymper ihop rejält när den tillagas.
Blanda väl och låt puttra på Låg i ytterligare 1 timme (eller sjuda på spisen i 15-20 minuter). Smaka av efter en liten stund och tillsätt eventuellt mer peppar eller chilipeppar.
Riv Pecorino att strö över soppan vid serveringen.
När kålen är mjuk så är soppan färdig. Smaka av den en gång till för säkerhets skull.
Servera soppan rykande het med ett gott bröd till – gärna vitlöksbröd. Låt den som vill strö över Pecorino efter smak.
