Kikärts- och purjolökssoppa

Kikärts- och purjolökssoppaSå här års blir jag extra inspirerad att laga goda och värmande soppor, framför allt som ett alternativ till lunch-salladen.

Jag försöker också göra dem relativt nyttiga, men samtidigt är det viktigt att de mättar ordentligt.

Den här soppan är ett underbart exempel på en lättlagad soppa som är både god och nyttig.

Den innehåller mest långsamma kolhydrater och bara lite fett. Ändå mättar den bra, eftersom kikärterna bidrar med vegetabiliskt protein.

Kikärts- och purjolökssoppa 

cirka 8-10 portioner

Kikärts- och purjolökssoppa: ingredienser
Kikärts- och purjolökssoppa: ingredienser

Ingredienser:
400 gram torkade kikärter (= c:a 5 dl) eller 1 kg kokta avrunna kikärter (=c:a 15 dl)
5 medelstora purjolökar (=c:a 1 kg)
4 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 klick smör
1 liter grönsaksbuljong (i det här fallet 2 msk buljongpulver + 1 liter kokande vatten)
1 nypa salt
1-2 tsk grovmalen svartpeppar
parmesanost, riven
extra fin jungfruolja

Gör så här:

Om du använder torkade kikärter (det brukar jag alltid göra) så lägg dem i blöt över natten och koka dem enligt anvisningarna på paketet. Lägg de kokta kikärterna i den kastrull du vill koka soppan i – jag använde här vår slow cooker.

Skala och hacka vitlöken fint. Rensa och skiva purjolöken tunt. Hetta upp en stor stekpanna med höga kanter, häll i olivolja och en klick smör.

Olivolja och smör

När smöret har smält så häll purjolök och vitlök i stekpannan. Sänk värmen till medel och låt löken fräsa med en nypa salt i cirka 5 minuter. Du vet att löken är färdig när den blivit mjuk och lite glansig och doftar sött.

Kikärts- och purjolökssoppa 2 fräs purjo och vitlök Kikärts- och purjolökssoppa 3 fräs purjo och vitlök

Häll löken i grytan med kikärterna och tillsätt svartpeppar. Använder du buljongpulver så strö nu över 2 msk och rör om väl.

Kikärts- och purjolökssoppa 4

Koka upp 1 liter vatten (jag brukar använda en vattenkokare till det) och häll i grytan. Rör om och lägg på lock. Låt puttra på Låg i 4-5 timmar (om du använder en slow cooker), alternativt koka upp och låt sedan sjuda på låg värme under lock i cirka 20 minuter.

Kikärts- och purjolökssoppa 5

När soppan har puttrat färdigt så stäng av värmen och mixa den halv-slät med en stavmixer. Du kan mixa den helt slät om du vill, men jag tycker att den blir godast om det finns kvar lite kikärter och purjolök som tuggmotstånd.

Kikärts- och purjolökssoppa 6

Strö över riven parmesanost och ringla över lite extra fin jungfrulig olivolja. Rör om och smaka av – tillsätt mer salt och peppar om det behövs. Servera med mer riven parmesan och jungfruolja, samt gärna en bit gott bröd till.

Kikärts- och purjolökssoppa
Kikärts- och purjolökssoppa

Soppan håller sig i upp till en vecka i kylskåp och den går också alldeles utmärkt att frysa.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s