Prosciuttolindad helstekt fläskfilé

Prosciuttolindad fläskfilé
Prosciuttolindad fläskfilé

Den här rätten är inspirerad av mitt recept på Saltimbocca på fläskfilé. Skillnaden är att du här steker fläskfilén hel, vilket gör den enklare att laga.

Du kan själv välja om du vill använda Prosciutto Crudo, som jag gör, eller om du hellre vill ha Serranoskinka. Gott kommer det att bli i vilket fall som helst.

Prosciuttolindad helstekt fläskfilé

Cirka 6 portioner

Prosciuttolindad fläskfilé - ingredienser
Prosciuttolindad fläskfilé – ingredienser

Ingredienser
cirka 900 gram fläskytterfilé
1 kruka färsk salvia
cirka 150 gram prosciutto crudo, eller serranoskinka
några små klickar smör
1-2 tsk olivolja
1 tsk torkad salvia
ytterligare 1-2 tsk olivolja till stekning

Marinad:
1 tsk grovmald svartpeppar
1 tsk paprikapulver
2-3 finhackade vitlöksklyftor
2 msk soja, gärna med låg salthalt
1 msk Marsala-vin
4 msk jungfulig olivolja

Sås till prosciuttolindad fläskfilé - ingredienser
Sås till prosciuttolindad fläskfilé – ingredienser

Sås: 
Det som är kvar i formen
5 dl hett vatten
1 rågad tesked majsstärkelse
1 msk kallt vatten
½-1 tsk svartpeppar
eventuellt lite mer torkad salvia

 

Gör så här:

Vrid eller klipp av salvian från krukan. Skölj noga och torka den. Plocka av stora fina blad och lägg i en burk med lock, ställ denna i kylskåpet så länge.

Hacka resten av stjälkarna och bladen fint, lägg i en skål. Tillsätt ingredienserna till marinaden och blanda väl.

Blanda ingredienserna till marinaden
Blanda ingredienserna till marinaden

Ta ur fläskfilén ur förpackningen, skölj den i kallt vatten och klappa torr med hushållspapper. Putsa filén så du får bort eventuella fettklumpar och hinnor.

Skölj och putsa fläskfilén
Skölj och putsa fläskfilén

Lägg fläskfilén i en kraftig plastpåse. Häll på marinaden och knyt till påsen väl. Lägg i ytterligare en plastpåse som du också knyter till väl.

Marinera fläskfilén i dubbla fryspåsar
Marinera fläskfilén i dubbla fryspåsar

Låt marinera i kylskåp i minst 2 timmar – vänd på påsen då och då.

Värm ugnen till 175°C. Smörj en ugnsfast form med olivolja och några klickar smör. Strö över cirka 1 tsk torkad salvia.

Olivolja, smör och torkad salvia
Olivolja, smör och torkad salvia

Placera ut skivor av prosciutto eller serranoskinka på en generös bit plastfilm. Skivorna bör överlappa varandra och raden bör vara något bredare än fläskfilén är lång. Fördela de kvarvarande salvia-bladen över skinkan.

Lägg ut skinkan på plastfilm och fördela salvian över
Lägg ut skinkan på plastfilm och fördela salvian över

Ta upp fläskfilén ur marinaden, men spara marinaden. Lägg fläskfilén på skinkskivorna och linda skinkan runt om filén. Rullen bör bli ganska tajt.

Rulla in fläskfilén i skinkan
Rulla in fläskfilén i skinkan

Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn hastigt fläskfilén runt om på ganska hög värme. Tanken är att skinkskivorna ska ”smälta ihop” lite så att de håller ihop runt fläskfilén.

När skinkan fått lite färg så lägg över fläskfilén i den smorda formen. Häll över resten av marinaden. Stick in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen av filén.

Lägg fläskfilén i den ugnsfasta formen
Lägg fläskfilén i den ugnsfasta formen

Sätt in formen i mitten av ugnen och låt steka tills köttet har en innetemperatur på 70°C. Det tar cirka 30 minuter för en medelstor bit fläskfilé.

Ta ut fläskfilén när den är färdig
Ta ut fläskfilén när den är färdig

Ta ut köttet och svep in det i dubbla lager aluminiumfolie. Låt vila i minst 20 minuter, gärna en halvtimme. Fläskfilén kommer att eftersteka lite.

Linda in fläskfilén i dubbel aluminiumfolie
Linda in fläskfilén i dubbel aluminiumfolie

Medan fläskfilén vilar gör du skysåsen. Koka upp 5 dl vatten i en vattenkokare, eller i en kastrull på spisen. Häll det kokande vattnet i formen där fläskfilén har stekts och rör runt med en visp. Du vill få loss alla goda smakerna.

Sila ner vätskan i en kastrull. Sätt den på spisen och låt koka upp, sänk sedan värmen så det puttrar lite hemtrevligt.

Rör ut 1 tsk majsstärkelse i 1 msk kallt vatten.

Rör ut majsstärkelse i kallt vatten
Rör ut majsstärkelse i kallt vatten

Häll i kastrullen och vispa runt ordentligt. Tillsätt ½ tsk svartpeppar och låt puttra tills såsen har fått en simmig konsistens. Vispa lite då och då.

Låt såsen puttra ihop
Låt såsen puttra ihop

Smaka av såsen och tillsätt eventuellt lite mer torkad salvia, svartpeppar eller salt om det behövs. Tänk på att såsen ska serveras över fläskfilén, som ju har den salta skinkan omkring sig.

När du är nöjd med såsen så stäng av plattan men låt kastrullen stå kvar för att hålla såsen varm.

Ta ut fläskfilén ur aluminiumfolien och lägg den på en skärbräda. Skär fläskfilén i cirka 2-3 centimeter tjocka skivor.

Skär fläskfilén i 2-3 cm tjocka skivor
Skär fläskfilén i 2-3 cm tjocka skivor

Rör om såsen en sista gång och häll upp den i en skål.

Häll upp såsen i en skål
Häll upp såsen i en skål

Lägg upp fläskfiléskivorna på ett fat och servera genast med såsen till.

Prosciuttolindad fläskfilé
Prosciuttolindad fläskfilé

De här tillbehören passar jättebra till prosciuttolindad fläskfilé:

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

2 reaktioner till “Prosciuttolindad helstekt fläskfilé”

Lämna ett svar till Stockholm Foodie Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s