Blir du som jag ibland lite trött på ris och potatis i olika former? Då tycker jag att du ska testa ugnsbakade rotsaker istället. Så här års är rotfrukter jättefina och hyfsat billiga. Dessutom är det mycket enkelt att laga.
Ta de rotsaker som du gillar och har hemma – det är inte så noga vilka det blir. Här har jag använt morötter, palsternackor och rotselleri, just för att jag hade dem hemma. Jag har också använt schalottenlök, men skivad rödlök går precis lika bra.
Det här receptet innehåller ganska mycket fett som rotsakerna bakas i. Vill du hålla igen på fettet så kan du absolut minska mängden olivolja och smör. Det blir nästan lika gott ändå.
Ugnsbakade rotsaker
cirka 4 portioner
Ingredienser

8 medelstora morötter
4 medelstora palsternackor
cirka 100 gram rotselleri
250 gram schalottenlök
1 kruka färsk basilika (eller motsvarande mängd fryst)
4-5 msk jungfrulig olivolja
4 rejäla klickar smör
1 nypa flingsalt
1-2 tsk svartpeppar
1 tsk torkad timjan
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C för varmluft (225°C för vanlig ugn).
Skala morötter och palsternackor, skär bort de yttersta ändarna och kasta. Skär sedan morötter och palsternackor i bitar. Skär bort det grova ytterhöljet på rotsellerin och skär den i småbitar.
Skala schalottenlöken och skär den i halvor eller klyftor, beroende på hur stora lökarna är.
Häll olivoljan i en ugnsfast form och klicka i smöret. Ställ i varm ugn tills smöret har smält och börjat bubbla.
Häll de skurna rotsakerna i formen. Tillsätt salt, svartpeppar och timjan och rör om ordentligt.
Ställ formen i mitten av ugnen och låt rotsakerna steka i 30 minuter. Rör om då och då.
Plocka basilikabladen från stjälkarna. Skölj och torka bladen och strimla dem. Ta ut formen ur ugnen och strö basilikan över rotsakerna.
Rör om och ställ tillbaka formen i ugnen i ytterligare 10 minuter. Kontrollera att rotsakerna är färdiga genom att sticka dem med en provsticka.
Häll upp rotsakerna i en skål och servera istället för potatis till kött eller kyckling.
En tanke på “Ugnsbakade rotsaker”