Sauterade grönsaker är ett jättegott och hyfsat nyttigt tillbehör till kyckling, kött eller fisk. Men de går också utmärkt att äta som en huvudrätt, kanske med lite extra ost till.
Jag hyvlar gärna över lite färsk Parmigiano Reggiano, men fetaost är också ett fantastiskt gott alternativ om du föredrar det. Eller varför inte en skiva grillad halloumi eller två?
Använd gärna ekologiska grönsaker om du kan – de är både nyttigare och godare. Här har jag använt babyplommontomater, men vanliga plommontomater fungerar alldeles utmärkt.
Sauté med tomater, svamp och zucchini
Cirka 4 portioner

Ingredienser:
1 zucchini, cirka 400 gram
2 vitlöksklyftor
125 gram schalottenlök
400 gram plommontomater
400 gram skogschampinjoner
½-1 färsk röd chili
½ kruka färsk basilika
1½ msk olivolja
2 tsk smör
½ msk balsamvinäger
flingsalt
nymald svartpeppar
färsk parmesanost Parmigiano Reggiano
Gör så här:
Rensa champinjonerna och skär dem i fyra delar.
Skölj zucchinin och skär i bitar. Skölj tomaterna och skär dem i bitar. Använder du babyplommontomater kan du bara halvera dem.
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
Dela chilin på längden, skär bort kvistmärket och skölj chilin i kallt vatten. Skrapa ur frön och det ljusrosa membranet om du inte vill ha extra hetta. Finhacka sedan chilin.
Här använde jag inlagd chili som jag själv grillat och lagt in i olivolja. Tyvärr smakade den inte så mycket, så jag rekommenderar att du använder färsk chili.
Skölj basilikan och krama den torr med hushållspapper. Plocka bladen från stjälkarna. Finhacka stjälkarna och lägg åt sidan. Strimla bladen.
Hetta upp en stekpanna och torrstek hälften av champinjonerna på medelhög värme med en nypa flingsalt. Rör hela tiden så att svampen inte bränns. Stek tills svampen släppt ifrån sig vätska som kokat in. Häll den stekta svampen i ett durkslag att rinna av. Upprepa med resten av svampen.
Torka försiktigt ur pannan med hushållspapper så att den mörka beläggning som champinjonerna lämnat efter sig försvinner. Häll cirka ½ msk olivolja och cirka 1 tsk smör i pannan. När de smält och börjat bubbla, lägg i champinjonerna. Sänk värmen till medel och låt svampen steka en liten stund. Häll sedan tillbaka dem i durkslaget.
Häll ytterligare 1 msk olivolja och 1 tsk smör i stekpannan. När smöret har smält, lägg i schalottenlök, vitlök och chili och sänk genast värmen till medel. Låt löken och chilin svettas med en liten nypa salt i cirka 3 minuter.
Tillsätt zucchini, tomater och de finhackade basilikastjälkarna. Strö över en liten nypa salt och en nypa peppar. Rör om ordentligt och låt steka på medelvärme i cirka 10 minuter tills zucchinin börjar bli mjuk men fortfarande har tuggmotstånd.
Slå av värmen under stekpannan. Tillsätt de stekta champinjonerna och de strimlade basilikabladen. Häll över balsamvinäger, rör om och smaka av.
Häll upp i en serveringsskål och hyvla färsk parmesanost över.
2 reaktioner till “Sauté med tomater, svamp och zucchini”