Helstekt marinerad fläskytterfilé

Helstekt marinerad fläskytterfiléDet här receptet är fantastiskt gott!

Fläskytterfilén blir underbart saftig och god genom att du använder en ugnstermometer – och förstås genom den mumsiga marinaden.

Det är också en lättlagad rätt, även om den tar lite tid. Räkna med att fläskfilén behöver åtminstone 30 minuter i ugnen + att den sedan ska vila i 20 min.

Helstekt marinerad fläskytterfilé

cirka 4 portioner

helstekt marinerad fläskytterflile 11 hel fläskytterfilé, cirka 700 g
2-3 msk smör

Marinad:
3 msk matolja, gärna rapsolja
2 msk soja, gärna med låg salthalt
1 rågad msk Dijon-senap
2 msk honung
½ tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk paprikapulver
2-3 grovhackade vitlöksklyftor

Tillbehör (kan uteslutas):
2 stora rödlökar
Delikatesspotatis, tillräckligt för 4 personer

Gör så här: 

Blanda marinaden i en skål.

Putsa fläskytterfilén och lägg den i en stor (5-liters) fryspåse. Häll över marinaden, knyt ihop påsen väl. Stoppa den för säkerhets skull i ytterligare en fryspåse. Lägg i kylen att marinera i minst 2 timmar – vänd då och då på fläskfilén.

Jag hade inte potatis och rödkök som tillbehör denna gång. Men om du väljer att ha det så skala nu potatisen och skär den i skivor eller klyftor. Skala rödlöken och skär den i fyra klyftor. Skiva sedan rödlöksklyftorna.

Sätt ugnen på 160°C för varmluft (175°C för vanlig ugn). Häll lite olja i en ugnsfast form som är tillräckligt stor för att rymma fläskfilén samt potatis och rödlök om du vill ha det till. Smörj formen med oljan och klicka i lite smör för smakens skull.

När fläskfilén har marinerat färdigt, ta upp den ur plastpåsen och lägg den i ugnsformen. Häll sedan marinaden över fläskfilén. Stick in en ugnstermometer i fläskfilén så att termometerns spets hamnar på det tjockaste stället.

Häll marinaden över fläskfilén och sätt i en stektermometer.
Häll marinaden över fläskfilén och sätt i en stektermometer.

Om du har rödlök och potatis så lägg dem i ugnsformen på båda sidor om fläskfilén. Ställ in formen i mitten av ugnen och låt steka tills fläskfilén har en innertemperatur på 70°C. Rör om då och då i potatisen/löken.

helstekt marinerad fläskytterflile 3

När fläskfilén är färdig, ta ut den ur ugnen och slå in den i aluminiumfolie. Köttet behöver vila i 20 minuter innan du skär upp det.

Testa om potatisen är färdig genom att sticka den med en provstick eller en vass kniv. Är potatisen inte mjuk kan du låta den eftersteka i ugnen ytterligare en stund.

När fläskfilén har vilat färdigt, skär den i cirka 2 cm tjocka skivor och lägg upp på ett serveringsfat. Skeda upp potatis och rödkök vid sidan om fläskfilén och häll spadet från ugnsformen över köttet. Du kan också välja att använda spadet som grund till en sås.

Servera med en fräsch grönsallad eller varför inte en varm grönsaksrätt?

Helstekt marinerad fläskytterfilé
Helstekt marinerad fläskytterfilé

 

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s