I regionen Alsace i nordöstra Frankrike lagar man Coq au vin i en sås på vitt rieslingvin. Den kallas då förstås Coq au Riesling.
Det är inte smalmat alls, inte på långa vägar. Men ljuvligt gott! Och inte särskilt svårt att laga, även om det tar lite tid.
Jag använder en riktigt fin ekologisk kyckling istället för en tupp, men rieslingvinet ruckar jag inte på. Jag vet, laga mat med ett vin som kostar 85 kronor flaskan??!! Men lita på mig – det är så värt det.
Poulet au Riesling – kyckling i rieslingsås
Cirka 6 portioner
Jag rekommenderar verkligen att du köper en hel ekologisk svensk kyckling av god kvalitet – det kommer att göra skillnad på smaken. Kyckling får också bättre smak av att tillagas med benen kvar. Vill du absolut inte köpa och stycka en hel kyckling så kan du laga den här rätten på 1,5 kg kycklinglår med benet kvar.
Det här receptet ger generöst med sås, för jag gillar sås. Men du kan minska på såsen om du vill. Det du i så fall tar bort är en tredjedel av smör, schalottenlök, vitlök, konjak, riesling och vitt vin.

Ingredienser
1,5 kg färsk svensk kyckling av bra kvalitet, gärna ekologisk
100 gram smör
salt
svartpeppar
3 stora eller 6 små schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
½ dl konjak
1 flaska (750 ml) riesling-vin
500 gram små champinjoner
4 dl crême fraiche (lätt går bra)
Gott att ha till:
Saltbakade potatishalvor med rosmarin
Kokt färsk sparris
Gör så här:
Sätt ugnen på 90°C för varmluft (100°C för vanlig ugn). Ugnen är bara till för att hålla kycklingen varm medan du lagar såsen.
Rensa champinjonerna. Är de riktigt små (så kallade knapp-champinjoner) kan du låta dem vara hela. Annars dela eller kvadrera dem.
Skala och hacka schalottenlök och vitlök fint.
Skölj kycklingen i kallt vatten. Finns det en påse med inälvor inuti kycklingen kan du lägga den i frysen och spara till en annan rätt.
Stycka kycklingen. Känner du dig osäker på hur du ska göra så kan du kolla in den här instruktionsvideon på YouTube: Globals knivskola: Stycka kyckling Jag föreslår dock att du delar rygg- och bröstfiléerna en gång till i jämförelse med vad som visas i videon. Det blir bättre i den här rätten.
Lägg kycklingdelarna på en stor tallrik. Salta och peppra dem på båda sidor.
Hetta upp en stekgryta och torrstek champinjonerna hastigt. Lägg dem sedan i ett durkslag att rinna av.
Smält häften av smöret i stekgrytan. Bryn kycklingbitarna hastigt i omgångar. De ska få fin färg, men inte bli genomstekta.
Tvätta noga dina händer och diska alla redskap som har kommit i kontakt med den råa kycklingen.
När kycklingbitarna fått färg, lägg tillbaka dem på ett ugnsfast fat. Upprepa tills du har stekt all kyckling. Täck fatet med aluminiumfolie och ställ in det i ungen för att hålla kycklingen varm.
Sänk värmen under stekgrytan till medel. Lägg schalottenlök och vitlök i grytan och strö över en liten nypa salt. Sautera löken i cirka 3 minuter. Häll på konjak och flambera lätt.
Tillsätt resten av smöret och låt det smälta. Ta ut kycklingen ur ugnen, spara folien. Lägg kycklingen i grytan och häll över vinet.
Låt koka under lock på låg värme i cirka 40 minuter.
Ta upp kycklingbitarna igen, lägg dem på det ugnsfasta fatet och täck med folie. Ställ i ugnen att hållas varm medan du avslutar såsen.
Låt såsen reducera till hälften. Häll i crême fraiche under omrörning och låt koka upp. Smaka av såsen och låten puttra ihop lite. Vill du ha den lite tjockare kan du låta den reducera mer.
När du tycker såsen är färdig så lägg i champinjonerna och rör om. Nu kan du antingen lägga tillbaka kycklingen i grytan och servera den så. De är praktiskt om du vill hålla den varm en stund.
Eller så lägger du upp kycklingen på ett serveringsfat (med kanter) och häller såsen över.
Servera med ugnsstekt potatis och gärna sparris till. Som dryck rekommenderas förstås ett gott Riesling-vin.