Zucchiniquiche med mozzarella

Zucchiniquiche med mozzarellaDen här quichen är full av goda grönsaker, men inte särskilt många kalorier.

Quichen har inget pajskal, utan du gräddar den direkt i en ungsfast form – snabbt och enkelt.

Njut den som en huvudrätt, eller som ett mumsigt tillbehör till kyckling, kött eller fisk.

Zucchiniquiche med mozzarella

4 portioner

Zucchiniquiche med mozzarella - ingredienser
Zucchiniquiche med mozzarella – ingredienser

Ingredienser
2 medelstora zucchini, cirka 400 gram
1 medelstor morot eller 2 små, tillsammans cirka 50 gram
1 medelstor rödlök
1 tsk jungfrulig olivolja
150 gram färsk mozzarella

Äggstanning:
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk (lätt går bra)
1 tsk jungfrulig olivolja
3 ägg
1 tsk flingsalt
1 tsk grovmalen svartpeppar

olivolja till att smörja formen
3 tsk fint riven Parmigiano Reggiano

Gör så här

Skölj zucchinin och riv den grovt. Lägg den i ett durkslag att rinna av i minst 1 timme.

Sätt ugnen på 180°C för varmluftsugn (200°C för vanlig ugn). Spreja eller smörj en ugnsfast form med olivolja.

Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.

Skölj och skrubba eller skala moroten. Riv den grovt och lägg i en stor bunke.

Riv mozzarellan grovt och lägg den i bunken med moroten.

Skala och hacka rödlöken.

Hetta upp en stekpanna med cirka 1 tsk olivolja. Häll i rödlöken och sänk värmen till medel. Strö över en liten nypa flingsalt och rör om.

Låt steka i cirka 5 minuter tills löken är stekt. Häll sedan löken i bunken med den rivna moroten och mozzarellan.

Lägg zucchinin i en ren handduk. Svep handduken på längden runt zucchinin och nyp ihop ändarna så att den ser ut som en smällkaramell.

Ta tag i handdukens ändar och vrid dem åt motsatta håll över vasken. Det här är ett suveränt sätt att pressa ur så mycket vatten som möjligt ur zucchinin.

När du inte får ut mer vätska ur zucchinin så öppna handduken och häll zucchinin i bunken med morot, rödlök och mozzarella. Du behöver troligen plocka en hel del zucchinibitar från handduken.

Blanda ihop grönsakerna och mozzarellan i bunken.

Knäck äggen i en annan bunke och vispa ihop dem. Tillsätt mjölblandningen och vispa tills du har en slät smet.

Tillsätt mjölk, 1 tsk olivolja, salt och peppar. Vispa ihop.

Häll äggblandningen över grönsakerna och mozzarellan.

Rör ihop tills det är väl blandat och häll sedan över i den smorda formen.

Bre ut smeten till ett jämnt lager och strö riven parmesanost över.

Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter.

Quichen är färdig när du kan sticka en provsticka i mitten av formen, utan att någon äggstanning kladdar fast vid stickan.

Låt quichen vila i cirka 10 minuter innan servering.

Quichen går jättebra att frysa, men låt den helst tina helt i kylskåp innan du värmer upp den. Du kan värma den i ugn eller micro, vilket du föredrar.

Zucchiniquiche med mozzarella

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

En tanke på “Zucchiniquiche med mozzarella”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s