Det här är ett jättegott och enkelt sätt att tillaga potatis. Dessutom är det ganska nyttigt, beroende på hur mycket olivolja du skvätter på.
Saltbakade potatishalvor
4 portioner

Ingredienser
8-10 medelstora potatisar av fast sort
grovsalt
jungfrulig olivolja
1 liten nypa flingsalt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan eller rosmarin
Gör så här:
Värm ugnen till 180°C för varmluft (200 °C för vanlig ugn).
Smörj en vid ugnsfast form med olivolja.Täck botten av formen med ett lager grovsalt som är tillräckligt tjockt för att du ska kunna ställa potatishalvorna i det.
Skrubba och putsa potatisarna väl och halvera dem. Ett tips är att försöka dela dem ”på längden” och i en riktning så att du får en så tunn och vid potatishalva som möjligt. Ställ potatishalvorna tätt i formen med snittytan uppåt.
När du fyllt formen med potatis så ringla över olivolja. Strö sedan över lite flingsalt, men var försiktig eftersom potatisen kommer att suga upp salt från botten också.
Strö sedan över svartpeppar och torkad timjan eller rosmarin (beroende på vilket du gillar bäst, har hemma eller som passar till resten av maten).
Ställ formen i mitten av ugnen och låt potatisarna baka i 30-40 minuter tills de är mjuka. Verkar de bli för mörka så kan du täcka formen med aluminiumfolie.
Servera som mumsigt tillbehör till fisk, kött eller fågel.

2 reaktioner till “Saltbakade potatishalvor”