Saltbakade potatishalvor

Saltbakade potatishalvorDet här är ett jättegott och enkelt sätt att tillaga potatis. Dessutom är det ganska nyttigt, beroende på hur mycket olivolja du skvätter på.

Saltbakade potatishalvor 

4 portioner

Saltbakade potatishalvor: ingredienser
Saltbakade potatishalvor: ingredienser

Ingredienser 
8-10 medelstora potatisar av fast sort
grovsalt
jungfrulig olivolja
1 liten nypa flingsalt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan eller rosmarin

Gör så här: 

Värm ugnen till 180°C för varmluft (200 °C för vanlig ugn).

Smörj en vid ugnsfast form med olivolja.Täck botten av formen med ett lager grovsalt som är tillräckligt tjockt för att du ska kunna ställa potatishalvorna i det. 

Skrubba och putsa potatisarna väl och halvera dem. Ett tips är att försöka dela dem ”på längden” och i en riktning så att du får en så tunn och vid potatishalva som möjligt. Ställ potatishalvorna tätt i formen med snittytan uppåt.

Saltbakade potatishalvor 2 skrubba och dela potatisen

När du fyllt formen med potatis så ringla över olivolja. Strö sedan över lite flingsalt, men var försiktig eftersom potatisen kommer att suga upp salt från botten också.

Strö sedan över svartpeppar och torkad timjan eller rosmarin (beroende på vilket du gillar bäst, har hemma eller som passar till resten av maten).

Saltbakade potatishalvor 3 krydda potatisen

Ställ formen i mitten av ugnen och låt potatisarna baka i 30-40 minuter tills de är mjuka. Verkar de bli för mörka så kan du täcka formen med aluminiumfolie.

Servera som mumsigt tillbehör till fisk, kött eller fågel.

Saltbakade potatishalvor
Saltbakade potatishalvor

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

2 reaktioner till “Saltbakade potatishalvor”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: