En sommarsallad kan ju varieras i det oändliga. Jag gillar räksallad, eftersom det är både nyttigt och gott.
Jag var på Smaka på Stockholm i helgen och träffade där Stadsbondens. Så inspirerande att se vad de kan göra med modern och klimatsmart odling av grönsaker. För att inte tala om hur goda deras produkter var!
De var snälla nog att ge mig både ett par påsar av sin underbara sallat och grönkål, samt en med deras fantastiska dill. Så här är recept på en delikat sommarsallad lagad med bland annat Stadsbondens produkter.
Räksallad med dillvinägrett
2 portioner

Ingredienser:
1 knippe färsk grön sparris
50 gram sockerärter
1 späd morot
1 förpackning Stadsbondens blandade sallat
500 gram räkor med skal
1 hårdkokt ägg (kan uteslutas)
Dillvinägrett:
0,75 dl olivolja av god kvalitet
2 msk äppelcider vinäger
½ tsk Dijon-senap
¼ tsk salt
¼ tsk citronpeppar
½ tsk socker eller motsvarande mängd sötningsmedel
½ förpackning Stadsbondens dill
Gör så här:
Börja med att göra dillvinägretten. Blanda olivolja, vinäger, senap, salt och citronpeppar i en behållare lämplig att vispa dressing i. Jag använder en gaffel, men du kan också skaka ihop dressingen om du föredrar det.
Skölj dillen och krama den torr med hushållspapper. Ta undan några dillvippor för dekoration. Finhacka stjälkarna och resten av bladen.
Blanda ner de hackade kryddörterna i dressingen och vispa ihop ordentligt.
Häll upp i en burk eller annan behållare med lock och ställ åt sidan. Det är bara bra om dressingen får stå och dra några timmar.
Lägg gärna sallaten i isvatten en stund innan du vill blanda till salladen. För extra krispig sallat kan du ställa bunken med sallat och vatten i kylskåpet också.
Skala räkorna och det hårdkokta ägget.
Skölj och skala morötterna. Strimla dem på längden med en potatisskalare eller ett julienne-verktyg. Skölj sockerärterna och strimla dem på snedden.
Skölj sparrisen och bryt av den tjockaste änden (den kan du spara till buljong eller lägga i komposten). Skär av knopparna och skär resten av sparrisen i skivor.
Koka upp saltat vatten i en liten kastrull. Lägg i sparrisen och låt den sjuda i 1-2 minuter.
Ta kastrullen från värmen och häll i 1 dl kallt vatten så att kokningen avstannar.
Krama sallatsbladen lite torrare med hushållspapper. Strimla eller riv sallaten i småbitar och lägg i den skål som du vill servera salladen i.
Blanda i resten av grönsakerna. Hacka ägget grovt och blanda ner, tillsammans med räkorna.
Häll över dressing och blanda väl.
Dekorera med dillvipporna. Ät och njut. Ett nygjort vitlöksbröd är jättegott till.
Skulle det mot förmodan bli någon sallad över kan du spara den i en förpackning med tättslutande lock i kylskåpet till nästa dag. Men allra godast är den precis när du har gjort den.