Är du inte van att laga mat med purjolök så kan det vara svårt att veta hur du ska börja.
Det viktigaste att veta är att purjolök alltid innehåller sand och jord mellan lökens lager. Den vill du förstås få bort och så här gör du enklast.
Det här behöver du:
Purjolök (förstås)
Skärbräda
Vass kniv
Rinnande vatten
(ev. durkslag)
Börja med att skära bort roten (den vita änden med ”trådarna”) och även den torra delen av den gröna blasten. Här får du ha lite fingertoppskänsla för hur mycket av det gröna du vill använda – resten skär du som sagt bort och kastar.
Skär ett längsgående snitt längs hela purjolökens längd, ända in till dess kärna. Skala bort det yttersta lagret och släng det.
Skölj resten av purjolöken under rinnande vatten, samtidigt som du delar på lökens lager (se bilderna). Börja i lökens ena ände och jobba dig ner mot den andra. Så här ska du göra för att få bort all sand och jord från löken.
När du tycker att purjolöken är ren så skiva den tunt med en vass kniv.
Om du vill så kan du låta den färdigskurna purjolöken rinna av i ett durkslag. Ska du använda stora mängder purjolök kan det ibland vara enklare att skölja den färdigskurna löken i durkslaget, snarare än under vattenkranen. Eller ta det säkra före det osäkra och gör både och – det brukar jag oftast göra.
Nu är din purjolök färdig att användas! Enkelt, eller hur?
10 reaktioner till “Rensa och skiva purjolök”