Rensa och skiva purjolök

Rensa purjolök 5Är du inte van att laga mat med purjolök så kan det vara svårt att veta hur du ska börja.

Det viktigaste att veta är att purjolök alltid innehåller sand och jord mellan lökens lager. Den vill du förstås få bort och så här gör du enklast.

Det här behöver du: 
Purjolök (förstås)
Skärbräda
Vass kniv
Rinnande vatten
(ev. durkslag)

Börja med att skära bort roten (den vita änden med ”trådarna”) och även den torra delen av den gröna blasten. Här får du ha lite fingertoppskänsla för hur mycket av det gröna du vill använda – resten skär du som sagt bort och kastar.

Rensa purjolök 1

Skär ett längsgående snitt längs hela purjolökens längd, ända in till dess kärna. Skala bort det yttersta lagret och släng det.

Rensa purjolök 2

Skölj resten av purjolöken under rinnande vatten, samtidigt som du delar på lökens lager (se bilderna). Börja i lökens ena ände och jobba dig ner mot den andra.  Så här ska du göra för att få bort all sand och jord från löken.

Rensa purjolök 3 Rensa purjolök 4

När du tycker att purjolöken är ren så skiva den tunt med en vass kniv.

Rensa purjolök 5

Om du vill så kan du låta den färdigskurna purjolöken rinna av i ett durkslag. Ska du använda stora mängder purjolök kan det ibland vara enklare att skölja den färdigskurna löken i durkslaget, snarare än under vattenkranen. Eller ta det säkra före det osäkra och gör både och – det brukar jag oftast göra.

Rensa purjolök 7

Nu är din purjolök färdig att användas! Enkelt, eller hur?

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

10 reaktioner till “Rensa och skiva purjolök”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: