Hembakad focaccia är underbart gott och inte särskilt komplicerat att laga. Jag gör den med surdeg, för det gör focaccian både fluffig och lite seg ,vilket jag tycker är extra gott.
Du måste inte använda surdeg om du inte vill, men då behöver du öka på jästen med ytterligare 25 gram. Du kan naturligtvis också byta ut toppingen till din egen favorit. Hur som helst blir det jättegott.
Focaccia är perfekt picknick-mat så här på sommaren. Eller lägg till en fräsch sallad, så har du en komplett måltid.
Focaccia med surdeg
cirka 4 portioner
Ingredienser
100 gram vetesurdegsgrund
25 gram jäst
300 gram rumstempererat vatten
1 msk jungfrulig olivolja
440 gram vetemjöl special
10 gram flingsalt = 2 tsk
olivolja till att smörja långpannan
Topping:
60-70 gram Prosciutto Crudo
½ mellanstor rödlök
en liten nypa flingsalt
80 gram inlagda soltorkade tomater = cirka 8 st
50 gram gröna oliver med pimiento
100-150 gram mozzarella, gärna bufala
2-3 msk jungfrulig olivolja
1 msk torkad oregano eller några kvistar färsk timjan
Gör så här:
Mät upp vatten i en tillbringare. Smula ner jästen och tillsätt olivolja. Rör om ordentligt. Använder du hushållsassistent så montera degkroken. Mät upp vetesurdegsgrund och vetemjöl i blandningsskålen till din assistent (eller i en stor bunke om du inte har hushållsassistent).
Häll på vatten-jästblandningen och kör på låg hastighet i 5 minuter. Öka hastigheten till medel och kör i ytterligare 3 minuter. Tillsätt flingsaltet och kör i ytterligare 2 minuter på medel-låg hastighet. Degen ska vara ganska lös.
Har du ingen hushållsassistent så knådar du degen så kraftigt du kan i 8 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter.
Täck bunken med plastfilm och låt jästa på varm och dragfri plats till dubbel storlek i cirka 1 timme.
När degen har jäst färdigt smörjer du en långpanna generöst med olivolja. Häll upp degen i långpannan. Med blöta händer drar och trycker du ut degen tills den täcker pannan. Degen vill gärna krypa ihop igen, men gör så gott du kan.
Lägg en annan plåt upp-och-ner över långpannan. Låt degen jäsa i ytterligare 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 200°C för varmluft (225°C för vanlig ugn).
Under tiden degen jäser förbereder du toppingen. Skala och halvera rödlöken. Dela halvan i två bitar och skiva den sedan. Hetta upp en stekpanna till medelhög värme med en slurk olivolja. Lägg i löken och en liten nypa flingsalt, sänk värmen till medel. Stek löken i 5 minuter, rör om då och då.
Hacka oliverna grovt. Låt tomaterna rinna av och skär dem sedan i strimlor. Skär prosciutton i bitar.
Riv mozzarellan på den grova sidan av rivjärnet. Skölj timjankvistarna (om du vill ha timjan) och krama dem torra med hushållspapper.
När degen har jäst färdigt trycker du hål i den med blöta fingertoppar.
Fördela rödlök, prosciutto, tomater och oliver över degen. Sedan mozzarella. Repa timjan över, eller strö över torkad oregano. Avsluta med att ringla över olivolja.
Grädda focaccian i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. När den är färdig så flytta den till ett galler eller en skärbräda och låt den svalna lite.
Skär sedan upp focaccian i bitar. Den är godast ljummen, men fungerar även att äta kall. Focaccian går jättebra att frysa, men värm den gärna lite när du vill äta den.