
Vi äter dem så pass ofta att min fru brukar göra en burk med sötpotatiskrydda då och då, så att den bara är att ta fram när det är dags att laga sötpotatisbitar. Enklare kan det knappast bli.
Sötpotatisbitarna är godast när de är nylagade, så jag föreslår att du gör bara tillräckligt mycket för att äta dem så. De gå att frysa, men bör då värmas i stekpanna på medelhög värme, för att inte tappa frasigheten.
Sötpotatisbitar
cirka 4 portioner
Ingredienser
600-650 gram sötpotatis = 1 stor
2 tsk olivolja
1 tsk salt
1 tsk mald kanel
½ tsk chilipulver
1½ tsk spiskummin

Gör så här
Värm ugnen till 210°C för varmluft (230°C för vanlig ugn). Smörj en ugnsfast form med olivolja, eller klä en plåt med bakplåtspapper.

Blanda salt, kanel, chilipulver och spiskummin i en liten skål.

Skala sötpotatisen och skär den i cirka 1-2 cm stora bitar. Vi brukar ibland göra bitarna lite mindre eller tunnare – då blir tillagningstiden också kortare, så klart.
Lägg bitarna på en bit hushållspapper och klappa sötpotatisen lite torrare. Lägg sedan bitarna i en rymlig skål.

Spreja eller ringla olivolja över sötpotatisbitarna. Blanda om ordentligt med händerna så att alla bitar får lite olja på sig.

Strö över kryddblandningen. Upprepa proceduren med att blanda runt tills sötpotatisbitarna fått kryddor över sig.


Strö ut sötpotatisbitarna i den ugnsfasta formen eller på plåten. Det är viktigt att de hamnar i ett lager utan att ligga på eller tätt intill varandra.

Baka i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta sedan ut plåten och vänd bitarna.
Sätt in plåten i mitten av ugnen och låt baka i ytterligare cirka 10-20 minuter. Sötpotatisen är färdiga när bitarna är mjuka inuti och krispiga på ytan.

Servera genast som tillbehör till kött, fågel eller fisk. Eller strö lite fetaost över och ät med sallad som en vegetarisk måltid.
