Nästan-surdegsbröd

nästan-surdegsbrödSurdegs-puristerna i SoFo må rynka på näsan, men här i Årsta går det utmärkt att baka mumsigt surdegsbröd med hjälp av färdigköpt vetesurdeg mataffären.

Trots att det innehåller jäst – eller kanske just därför.

Nästan-surdegsbröd

Ingredienser
1 pkt (150 g) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
½ pkt (25 g) färsk jäst för matbröd
5 dl (500 g) kallt vatten
10 dl (600 g) vetemjöl special + lite extra för att baka ut degen
3 dl (150 g) rågmjöl
2,5 tsk (15 g) salt eller havssalt
2 msk (40 g) olivolja

Gör så här:

Skaka förpackningen med surdeg, klipp upp den och häll innehållet i en stor bunke.

Rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.

Knåda till en elastisk och smidig deg, cirka 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Täck bunken med plast och låt degen jäsa till dubbel storlek i cirka 2 timmar.

Häll upp degen på mjölat bakbord, försök att arbeta så lite som möjligt med degen. Dela degen i 2 bitar och dra ut till rektangel. Vik sedan ihop degen tredelat och forma bröden som du vill ha dem.

Lägg bröden på en plåt täckt med bakplåtspapper. Sikta därefter lite mjöl över bröden och täck med bakduk. Låt jäsa i 1 timme.

Sätt ugnen på 235°C för varmluft (260°C för vanlig ugn) i lagom tid innan gräddningen. När ugnen är varm och det är dags att sätta in bröden, ställ in en ugnsfast form med 1½ liter vatten längst ner i ugnen.

Gör 2–3 snitt över bröden med en vass mjölad kniv. Sätt in plåten i mitten av ugnen och sänk genast temperaturen till 200°C för varmluft (220°C för vanlig ugn). Grädda bröden i 20 minuter tills de fått fin färg.

Ta ut plåten och kontrollera att bröden är klara genom att vända dem och försiktigt knacka på baksidan med en knoge. Låter det lite ihåligt är bröden klara, annars behöver de ytterligare 5-10 minuter i ugnen. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

nästan-surdegsbröd
nästan-surdegsbröd

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

2 reaktioner till “Nästan-surdegsbröd”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: