
Jag lagar tacokycklingchili i min slow cooker, men kommer också att beskrivar hur du gör om du vill laga den i en gryta på spisen. Du kan också välja att laga den i ugnen, i en ugnsfast gryta med lock.
Om du väljer kycklingfilé av bröst eller lår spelar ingen roll, men välj den ena eftersom de kan ha lite olika tillagningstid. Jag använder fryst majs, men du kan välja konserverad om du vill.
Jag brukar också välja att ta bort kärnorna ur chilin, för jag gillar smaken av chili men vill oftast inte ha så stark hetta i maten. Vill du ha rätten kryddstarkare kan du välja att öka på mängden chili eller ta med kärnorna.
Du kan också välja färsk paprika istället för grillad om du vill. Anledningen till att jag alltid använder grillad inlagd paprika, är att jag får halsbränna av färsk paprika.
Vill du ha en extra kalorisnål måltid kan du utesluta crême fraichen. Eller helt enkelt välja att äta tacokycklingchilin som den är, utan tillbehör.
Tillhör du dem som inte gillar färsk koriander? Då kan du byta ut koriandern mot persilja i den här rätten.
Tacokycklingchili
4 generösa portioner (receptet går utmärkt att dubbla)
Ingredienser
500 gram kycklingfilé av antingen lår eller bröst
olivolja
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor, beroende på storlek
1-2 röda grillade inlagda paprikor, beroende på storlek
400 gram kokta vita bönor
120 gram majskorn, cirka 2 dl
½ färsk röd chili eller 1 tsk torkad hackad
1 paket/burk krossade tomater à 390 gram
2 dl lätt crême fraiche
1 påse taco kryddmix à 25-28 gram
salt
svartpeppar
2 tsk pressad lime
1 kruka färsk koriander
Goda tillbehör om du vill:
Tacochips elller nacos
Riven ost

Gör så här
Använder du fryst kycklingfilé, låt den tina över natten i kylskåp. Fryst majs kan du bara ta fram när du vill laga tacokycklingchilin, den tinar snabbt och det gör inget om den fortfarande är fryst när du lägger den i grytan.
Spreja eller smörj den gryta du vill använda med olivolja. Vill du laga tacokycklingchilin i ugnen så värm ugnen till 160°C för varmluft (175°C utan varmluft).
Använder du konserverade vita bönor så häll dem i ett durkslag eller en sil och skölj dem med kallt vatten. Låt dem rinna av lite och häll dem sedan i grytan. Häll även majskornen i grytan.

Skala löken, kvadrera den och skär i tunna skivor. Lägg i grytan. Skala vitlöken och pressa ner den i grytan.

Fiska upp paprikan ur burken med en gaffel. Skär paprikan i bitar och lägg i grytan.

Dela chilin på längden. Skrapa ur fröna och de ljusa hinnorna med en tesked. Hacka chilin smått och lägg motsvarande ½ chili i grytan. Resten kan du lägga på en bit hushållspapper och låta torka i några dagar.
Skölj kycklingfiléerna i kallt vatten. Skär filéerna i lagom munsbitar och krydda dem med cirka ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar.

Lägg kycklingbitarna i grytan. Diska noga skärbräda och kniv, samt tvätta dina händer. Vet du inte varför du ska göra så här när du hanterat rå kyckling så läs på Livsmedelsverkets sida om campylobacter här (länken öppnas i nytt fönster).

Tillsätt nu följande i grytan:
- Krossade tomater
- Lätt crême fraiche
- Taco kryddmix
- 2 tsk pressad lime
- Ytterligare ½ tsk svartpeppar
- Ytterligare ½ tsk salt
Rör om så att allt blandas väl.

Lägg på locket och låt puttra enligt nedan.
- I slow cooker: läge Låg i cirka 6-7 timmar.
- I gryta på spisen: koka upp och sänk sedan till låg värme. Låt puttra i cirka 35-45 minuter.
- I mitten av ugnen: cirka 30 minuter.
Rör gärna då och då om du kan.
När tacokycklingchilin börjar bli klar så smaka av den och krydda eventuellt lite till om det behövs.

Skölj koriandern och krama den torrare med hushållspapper. Hacka blad och stjälkar.

När tacokycklingchilin är färdig så ta bort den från värmen. Lägg den hackade koriandern i grytan. Rör om.

Servera rätten som den är eller med riven ost och nacho-chips. Tacokycklingchilin går jättebra att frysa om du skulle få någon över.
