Sauterade champinjoner

sauterade-champinjonerNär jag och min kära unnar oss en middag på en av våra favoritrestauranger brukar vi som förrätt dela på vad som egentligen är ett tillbehör: sauterade champinjoner.

Idag gjorde jag ett försök att återskapa denna italienska delikatess och resultatet blev över förväntan! Inte var det särskilt svårt heller och gick ganska fort att laga.

Så medan jag fortfarande kommer ihåg hur jag gjorde: här är receptet.

Buon Appetito! 

Sauterade champinjoner

sauterade-champinjoner-ingredienser
Sauterade champinjoner: ingredienser

2 portioner

Ingredienser
5 stora champinjoner
1 stor vitlöksklyfta
1 nypa flingsalt (eller vanligt salt)
2 msk jungfrulig olivolja
1 liten klick smör
1 dl torrt vitt vin
1-2 msk hackad färsk basilika
(en nypa nymalen svartpeppar)

Gör så här: 

Rensa champinjonerna. Dela dem i halvor och skiva dem sedan.

rensa-svampen-och-skiva-den

Skala vitlöken och hacka den. Skölj basilikan och krama den torr med hushållspapper. Plocka bladen från stjälkarna och hacka sedan bladen.

Hetta upp en teflonstekpanna. Lägg i hälften svampen, sänk värmen något men pannan ska fortfarande vara ganska varm. Tillsätt lite salt och torrstek svampen tills den har börjat släppa vatten och detta har kokat in.

Även om det är viktigt att salta svampen medan den steks så var uppmärksam så du inte råkar översalta svampen – det är bättre att smaka av på slutet och tillsätta mer salt om det behövs.

torrstek-svampen-med-en-liten-nypa-salt

Rör om ofta, svampen kan gärna få lite färg men se upp så den inte bränns. Häll upp den stekta svampen på ett fat och upprepa proceduren med resten av svampen.

När andra omgången svamp har fått lite färg och vattnet kokat in, lägg tillbaka all svamp i pannan och rör om. Fös svampen till sidan av stekpannan.

Häll i cirka 2 msk jungfrulig olivolja och vitlöken. Rör om så att oljan och vitlöken blandas med svampen. Tillsätt en liten klick smör och rör om. Låt svampen och vitlöken steka i några minuter tills de har fått färg, men se upp så de inte bränns.

Häll på 1 dl torrt vitt vin och rör om. Nu börjar det dofta underbart!

Tillsätt det vita vinet.

Låt vinet koka in under 3-4 minuter och strö sedan över basilikan och rör om. Ta pannan från värmen och låt rätten andas några minuter.

Tillsätt hackad basilika - gärna färsk men fryst fungerar också.

Smaka av och tillsätt mer salt om det behövs. Personligen tycker jag inte att det behövs peppar på den här rätten, men om du är en stor peppar-fantast så kan du smaka av med lite nymalen svartpeppar.

Servera genast så att svampen inte hinner kallna. Gott som tillbehör till en huvudrätt, eller på nygjord crostini som förrätt.

Sauterade champinjoner.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

4 thoughts on “Sauterade champinjoner”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s