Italienska kycklingrullader

Italienska kycklingrulladerRullader är ett trevligt sätt att laga till kyckling eller kött. Det är lite pilligt när man ska rulla ihop dem, men annars inte särskilt komplicerat. Beroende på vad du fyller dem med, förstås.

Det här receptet har jag hittat på nästan helt själv. Det vill säga, jag utgick från ett annat recept på kycklingrullader, men bytte ut i stort sett alla ingredienser utom själva kycklingen och grädden. Så jag vågar nog påstå att det är mitt. Riktigt, riktigt gott är det också!

Numera finns det tunnskivad eller tvådelad fryst kycklingbröstfilé att köpa, men du kan naturligtvis använda hela kycklingfiléer om du föredrar det. Själv valde jag för enkelhetens skull den tunnskivade. Jag använde också Alpro Soya mellangrädde (för att vi fått den gratis med matleveransen) och det fungerade klockrent!

Italienska kycklingrullader 

cirka 4-5 portioner

Italienska kycklingrullader: ingredienser
Italienska kycklingrullader: ingredienser

Ingredienser 
1 kg kycklingbröstfilé
200 g Prosciutto Crudo
250 g mozzarella
150 g Pesto Rosso
salt
svartpeppar
en slurk jungfrulig olivolja
en klick smör
2 dl grädde (lätt variant går bra)
1 msk kantarellfond eller grönsaksfond

Dessutom behöver du tandpetare eller steksnöre för att hålla ihop rulladerna.

Gör så här: 

Om du använder frysta kycklingfiléer (det gjorde jag) så låt dem tina i kylskåp över natten (det gjorde jag också).

Skär mozzarellan i ganska tunna skivor. Skölj kycklingfiléerna och skär bort eventuellt fett. Använder du hela kycklingbröstfiléer så delar du dem sedan med en vass kniv så att du får breda, tunna skivor kycklingfilé.

Lägg ut filéerna på en skärbräda och torka dem med hushållspapper. Salta försiktigt och peppra dem på båda sidorna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bred Pesto Rosso (som i stort sett är pesto där man har bytt ut basilikan mot soltorkade tomater) på kycklingfiléerna på den sida som ligger uppåt. Lägg ungefär en skiva Prosciutto Crudo på varje filé; vik ihop prosciutton så att den passar.

Fördela sedan mozzarellan över prosciutton på kycklingfiléerna – kläm gärna mozzarellaskivorna så de blir ännu tunnare och du kan forma dem som du vill över kycklingen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När du har fördelat fyllningen över kycklingfiléerna är det dags att rulla. Bäst lyckas du om du rullar från filéns tunnaste kortsida mot den tjockare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prosciutto och ost (för att inte tala om peston) kommer att kika ut ur rulladen på sidorna, men det gör inget. Tänk bara på att du vill kunna fästa ihop rulladen kyckling-mot-kyckling så försök fösa in osten från skarven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fäst ihop rulladen med tandpetare eller knyt om den med steksnöre. Själv föredrar jag tandpetare eftersom de är lättare att få bort när rulladerna är färdiglagade.

Hetta upp en traktörpanna med olivolja och en klick smör. Lägg i rulladerna och sänk värmen, men inte för mycket – du vill bryna kycklingen men inte genomsteka den. Läge 5 på en elspis med en skala mellan 0 och 6 är ganska lagom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bryn rulladerna runt om tills kycklingen börjar få fin färg. Passa noga så att de inte bränns – rulladerna behöver bara ett par minuter på varje sida. De ska inte bli genomstekta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blanda under tiden grädden med fonden. När kycklingen har fått lagom med färg så häller du grädd-fond-blandningen över rulladerna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt rulladerna puttra på svag värme i cirka 10 minuter. Genom att du först bryner rulladerna hastigt och sedan låter dem koka färdigt i grädden så blir de underbart saftiga och goda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Servera med valfria tillbehör. Jag valde denna gång en risotto med broccoli och sauterade champinjoner. Det var fantastiskt gott!

 

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: