Pizzasnurror med mild salami och karamelliserad rödlök

PizzasnurrorDe här pizzasnurrorna är enkla att laga och jättegoda. Lätt karamelliserad rödlök gifter sig underbart med salami av Milano-typ, som är något mildare än de flesta andra salamisorter. Men du kan naturligtvis välja någon annan fyllning om du föredrar det.

Pizzasnurrorna är perfekt buffémat och lagom stora att äta med fingrarna. Snurrorna kan förberedas så att du bara behöver grädda dem strax innan de ska ätas. De är godast varma eller rumstempererade.

Jag använde färdig pizzadeg på rulle, eftersom jag hade en massa annat att laga vid samma tillfälle. Men du kan förstås göra din egen pizzadeg från grunden om du vill. Recept på det finns i mitt tidigare blogginlägg Chicago Style Pizza.

Pizzasnurror med mild salami och karamelliserad rödlök

Cirka 40-45 stycken

Pizzasnurror 1 - ingredienser
Pizzasnurror: ingredienser

Ingredienser
1 stor rulle färdig pizzadeg, cirka 550 gram
cirka 1-2 dl tomatsås
½ mellanstor rödlök
2 tsk olivolja
en nypa salt
en nypa strösocker
cirka 50 gram salami av Milano-typ
cirka 1-2 dl riven pizzaost
oregano efter smak
1 ägg till pensling

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C för varmluft (225°C för vanlig ugn). Täck två plåtar med bakplåtspapper.

Dela löken på mitten och skala den. Dela den sedan ännu en gång och skiva den sedan ganska tunt.

Kvadrera och skiva rödlök

Hetta upp en stekpanna med en liten slurk olivolja. Sautera löken på medelhög värme med en liten nypa salt. Efter ett par minuter, strö över lite strösocker och rör om – då karamelliseras löken. Fortsätt att steka tills löken är mjuk. Total stektid är bara cirka 5 minuter.

Stek rödlök

Ta bort stekpannan från värmen och häll över löken i en skål för att svalna lite.

Rulla ut pizzadegen och skär den på längden i två delar. Pensla en rand med kallt vatten längs den långsida på degen som vetter in mot mitten. På den degremsan lägger du ingen fyllning alls.

Bre ut tomatsås på degplattorna. De får inte bli för blöta, så var något mindre generös med tomatsåsen än du är på en vanlig pizza.

Pizzasnurror 2

Fördela den stekta löken ovanpå tomatsåsen. Klipp eller skär salamin i bitar och fördela ovanpå tomatsåsen och löken.

Strö riven ost och oregano över. Tänk på att du ska kunna rulla ihop plattorna, så bli inte alltför entusiastisk med osten. Visst ser det redan nu riktigt smarrigt ut?

Pizzasnurror 5

Rulla ihop från yttre långsidan som en rulltårta. Försök få rullen så tajt som det går utan att fyllningen pressas ut. Tryck till lite på den vattenpenslade randen så att degen ”klistrar” fast sig.

Pizzasnurror 6

Skär med vass kniv i cirka 1½ cm tjocka skivor. Lägg skivorna med snittytan upp på plåt klädd med bakplåtspapper. Du kan behöva ”snurra till” snurrorna lite – de ska inte bli för stora och platta.

Fram till nu kan du förbereda. Vill du vänta lite med att grädda snurrorna så täck dem med folie och ställ kallt.

När du är redo att grädda snurrorna, pensla dem med uppvispat ägg och strö över lite mer oregano. Grädda i mitten av ugnen cirka 15-20 minuter tills de är gyllenbruna men inte brända.

Pizzasnurror 9

Låt pizzasnurrorna svalna lite innan du flyttar över dem till ett serveringsfat. Servera dem varma eller ljumma.

Pizzasnurror

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s