Persikomarmelad

PersikomarmeladDet här är en helt gudomlig marmelad, om jag får säga det själv. Solmogna persikor i symbios med vanilj och en liten brytning av lime. Jättegott och inte alls svårt att laga om du använder syltsocker.

Persikor eller nektariner fungerar lika bra i den här marmeladen. Ta det du får tag i till ett bra pris men fortfarande god kvalitet.

Den här gången använde jag en blandning av vanliga persikor och paraguayos, även populärt kallade ”donut-persikor”. Paraguayos är ljusare i fruktköttet och även lite sötare än vanliga persikor. Det blev väldigt väldigt gott.

Persikomarmelad

Persikomarmelad 1 - ingredienser
Persikomarmelad: ingredienser

Cirka 1,5 kg

Ingredienser
1½ kg färska persikor med kärnor = 1 335 gram utan kärnor
1 stor vaniljstång (eller 2 små)
2 färska limefrukter
1 kg = 11 dl syltsocker

Gör så här:

Skölj persikorna och lägg dem i ett durkslag att rinna av lite.

Persikomarmelad 2

Dela persikorna i fyra delar och ta bort kärnorna.

Skär sedan persikorna i lite mindre bitar. Se gärna det här inlägget för ett snabbt och enkelt sätt att skära persikor.

Lägg persikobitarna i en stor gryta.

Persikomarmelad 10

Dela vaniljstången på längden med en vass kniv. Skrapa ur vaniljfröna och lägg i grytan med persikorna. Lägg även de två urskrapade skalen av vaniljstång i grytan.

Persikomarmelad 11

Tvätta limefrukterna noga i varmt vatten och torka dem torra med hushållspapper. Riv det gröna på skalet fint – försök så gott det går att undvika att få med för mycket vitt skal.

Persikomarmelad 12

Lägg det rivna skalet i gryta med persikorna. Dela sedan limen och pressa ur saften ner i grytan.

Persikomarmelad 13

Häll syltsockret i grytan och rör om.

Sätt på värmen under grytan och låt koka upp under omrörning. Sänk värmen till medelhög och fortsätt att röra tills allt sockret har smält.

När sockret har smält helt sänker du värmen lite, men marmeladen behöver fortfarande småkoka . Låt puttra i cirka 15 minuter tills persikobitarna blivit mjuka och börjar koka sönder. Rör då och då.

Persikomarmelad 18

Under tiden tar du fram de glasburkar du vill fylla med marmelad. De måste vara helt rena, annars riskerar du att marmeladen möglar.

Spola upp varmt vatten i diskhon och ställ i burkarna. Du vill att burkarna ska vara varma när du häller i marmelad, annars finns risken att de kan spricka.

Persikomarmelad 19

Ta kastrullen från värmen, fiska upp vaniljstångsskalen och skumma marmeladen. Den är ganska rinnig, vilket är helt normalt. Marmeladen kommer inte att tjockna förrän den svalnar.

Persikomarmelad 20

Nu behöver du en fuktig disktrasa. Har du en stor burk med ganska vid öppning, ställ burken på disktrasan på diskbänken. Då glider inte burken medan du fyller den och disktrasan fungerar också som isolering mellan den heta burken och den kalla diskbänken.

Persikomarmelad 23

Har du en mindre burk kan du istället använda disktrasan som ”grytlapp” när du håller burken över grytan. Då spiller du mindre när du slevar upp marmelad i burken.

Persikomarmelad 21

Fyll burken med marmelad ända upp till kanten. Ta en bit fuktat hushållspapper och torka av kanten på burken (där det helt säkert finns lite marmelad-spill). Sätt på ett lock och ställ burken åt sidan att svalna.

Persikomarmelad 22

När marmeladen har kallnat kommer ett vacuum att bildas under locket, vilket gör att marmeladen håller länge även i rumstemperatur.

Upprepa med resten av burkarna tills du har slut på marmelad. Är det någon burk som inte blir helt fylld bör du låta den svalna och sedan förvara den i kylskåpet.

Persikomarmelad 25

Resten av burkarna kan du förvara i skafferi tills du har öppnat dem. Öppnad burk förvarar du sedan i kylskåpet.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: