Färskpotatissallad i vinägrett

Färskpotatissallad i vinägrettDet här är min favorit-potatissallad, särskilt när jag kan göra den på svensk färskpotatis. Är det inte säsong för färskpotatis kan du använda någon annan fast potatissort som du gillar.

Potatissalladen är gudomligt god till grillat kött, kyckling eller fisk. Men också till kallskuret eller något så enkelt som stekt korv eller köttbullar.

Salladen tillagas varm, men ska sedan vila i rumstemperatur i cirka en timme. Den kan förvaras i kylskåp upp till en vecka, men inte frysas.

Färskpotatissallad i vinägrett

4 portioner

Färskpotatissallad i vinaigrette: ingredienser
Färskpotatissallad i vinägrett: ingredienser (utom persiljan)

Ingredienser:
800 gram färskpotatis
2 tsk salt till kokning
1 mellanstor rödlök
1 msk kapris (kan uteslutas)
½ knippa/kruka färsk persilja

Vinägrettsås:
1 msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
½-1 tsk svartpeppar
1 msk Dijon-senap
4 msk jungfrulig olivolja

Gör så här: 

Skölj och borsta potatisen noga, men låt skalen vara kvar. Skär bort eventuella märken. Skär potatisen i munsbitar och lägg i en kastrull.

Skrubba potatisen och skär i bitar

Täck potatisen med vatten och salta. Låt koka upp, sänk värmen till medel och låt potatisen koka under lock i cirka 10 minuter. Känn efter med en provsticka om potatisen är mjuk- koktiden kan variera mellan olika potatissorter.

Koka potatis

Skala och finhacka rödlöken. Hacka kaprisen om du inte använder den allra minsta sorten.

Hacka kapris och finhacka rödlök

Häll ingredienserna till vinägretten i en skål och blanda väl.

Färskpotatissallad i vinaigrette 2

När potatisen är färdig så häll av vattnet utan att bränna dig på ångan. Sätt sedan tillbaka kastrullen (utan lock) på den varma plattan en liten stund och skaka om. Det får eventuellt kvarvarande vatten att ånga bort.

Färskpotatissallad i vinaigrette 3

Häll potatisen i den skål som du vill servera potatissalladen i. Blanda ner hackad rödlök och kapris. Häll över vinägrettsåsen och blanda väl.

Färskpotatissallad i vinaigrette 4

Låt stå i rumstemperatur i minst en timme så potatisen hinner svalna och dra till sig alla smakerna. Rör om då och då.

När det börjar bli dags att äta, skölj och hacka persiljan. Strö den över potatissalladen och blanda väl.

Njut potatissalladen rumsvarm. Du kan förvara den i burk med tättslutande lock i kylskåp i upp till en vecka. Men ta fram potatissalladen en stund innan du vill äta den så att den hinner bli rumstempererad.

Färskpotatissallad i vinägrett
Färskpotatissallad i vinägrett

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s