
Himmelskt goda brownies med både jordnötssmörsfrosting och en chokladglasyr med hackade peanut butter cups på toppen. Till och med jag, som inte är så förtjust i choklad och jordnötter tillsammans, tycker att de är underbart goda.
Som du nog redan förstår hör det här inte till mina nyttigare recept. Men om du älskar choklad och jordnötssmör ihop så unna dig de här någon gång ibland.
Browniesarna (nytt ord!) är inte svåra att göra, men tar ganska lång tid eftersom de behöver vila i olika omgångar. Det är viktigt att de olika lagren hinner kallna och stelna innan du fortsätter.
Du kan gärna gör dem dagen innan du vill äta dem – de blir bara godare. Eller gör som jag gjorde och gör brownie-kakan dagen innan, och frosting och dekor på morgonen samma dag.
Chokladbrownies med jordnötssmörsfrosting, chokladglasyr och hackade peanut butter cups
Cirka 24 stycken
Ingredienser brownies
2 dl normalsaltat smör
mer smör till att smörja formen
3 dl strösocker
3 dl ljust brunt socker (till exempel Muscovadosocker )
4 stora ägg
1 stor äggula
6 msk mjölk (lätt går bra)
2 tsk vaniljarom
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Ingredienser frosting
½ dl rumstempererat smör
1½ dl slätt jordnötssmör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljarom
½ dl mjölk (lätt går bra)
Ingredienser chokladtopping
2 dl mörka chokladknappar
5 msk rumstempererat smör
½ liten påse mini-Reese’s Peanut Butter Cups
Gör så här – brownies:
Smält 2 dl smör på medel-låg värme. När allt smöret har smält tar du kastrullen från värmen och låter smöret svalna.
Värm ugnen till 160°C för varmluft (175°C för vanlig ugn). Smörj en ugnsfast form som är cirka 23 x 33 centimeter generöst med smör. Lägg bakplåtspapper i botten av formen och smörj även pappret ordentligt.
Mät upp strösocker och brunt socker i en blandningsskål. Det är viktigt att du packar det bruna sockret väl i decilitermåttet, annars får du för lite brunt socker. Blanda sedan ihop sockret med en visp.
Tillsätt smält smör i skålen. Vispa tills allt är väl blandat. Jag använde min hushållsassistent, men det fungerar lika bra att vispa med elvisp eller för hand.
Häll i äggulan och vispa. Sedan ett ägg i taget, vispa efter varje.
Tillsätt mjölk och vaniljarom, vispa tills det är väl blandat.
I en annan skål blandar du ihop mjöl, kakao, bakpulver och salt.
Rör sedan ner det i äggblandningen och vispa tills det är blandat.
Häll smeten i den smorda formen och bre ut den i ett jämnt lager.
Baka i mitten av ugnen i 35-45 minuter. Den är färdig när du kan sticka en provsticka i mitten och ingen smet fastnar på stickan.
Låt svalna helt. Täck och ställ i kylskåp över natten.
Gör så här – frosting:
Ta ut smöret i god tid så att det hinner bli mjukt innan du vill göra frostingen. Vispa samman ½ dl rumstempererat smör med 1½ dl jordnötssmör.
Tillsätt 2 dl florsocker och 1 tsk vaniljextrakt och vispa tills det är helt blandat.
Häll i ½ dl mjölk och vispa väl tills du har en lätt och fluffigt frosting. Blir den för tunn har du i mer florsocker, blir den för tjock har du i lite mer mjölk.
Bred ut frostingen över browniekakan. Försök få frostingen så jämn som möjligt. Ett tips är spola varmt vatten ur kranen och låta det rinna över spateln eller en degskrapa en liten stund. Sedan är det enkelt att ta den varma spateln eller degskrapan och smeta ut frostingen.
Täck och ställ kallt att stelna i cirka 1 timme. Jag diskade ur brownie-formen och den passade perfekt över hela härligheten. (dessutom var det lagom kallt på balkongen)
Gör så här – chokladtopping:
Smält 2 dl chokladknappar och 5 msk smör, antingen i mikro eller i vattenbad på spisen. Rör i omgångar tills blandningen har smält och är len.
Ta bort chokladblandningen från värmen och låt svalna i cirka 5 minuter.
Under tiden tar du folien av Peanut Butter Cup-pralinerna och hackar dem.
Bred chokladglasyren över frostingen på brownien. Strö över de hackade pralinerna.
Ställ kallt tills chokladen har stelnat. (här har jag gjort plats i kylskåpet, men ställer du kakan ute måste du förstås täcka den)
Skär i bitar och servera. Browniesarna är godast nybakade (eller efter en dag, som sagt) men går också jättebra att frysa – om det mot förmodan skulle bli några över….