
Hemlagad pizza är riktigt smaskigt! Inte är det särskilt komplicerat heller.
Visst, det tar lite längre tid än att gå in på lokala pizzerian och beställa en Capricciosa med salami, men det kan det vara värt när det blir så gott.
Pizza
portioner

Ingredienser pizzadeg
1 kg vetemjöl special = cirka 1,6 liter
1½ tsk strösocker
1 tsk salt
1 pkt torrjäst
4 dl ljummet vatten, se instruktion på jästpaketet
2 dl mjölk
½ dl olivolja
1 dl vetemjöl till utbakning
Topping:
Tomatsås
Oregano
Riven ost, gärna pizzaost
Andra godsaker som du gillar på din pizza.
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser till pizzadegen, utom den sista decilitern vetemjöl till utbakning, i en stor skål. Blanda alla flytande ingredienser i en kanna. Jag passade förstås på att inviga min nya hushållsassistent och jag är mycket nöjd med hur hon behandlade pizzadegen.

Häll vätskan i omgångar i skålen med de torra ingredienserna och blanda väl. Degen är färdig när den är smidig, blank och släpper bunkens kanter.

Känner du att det behövs så ta gärna upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den en stund. Lägg sedan tillbaka den i bunken, pudra lite mjöl över och lägg över en handduk. Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek, cirka 30-40 minuter.

För tjock Chicago Style pizza (det är min och min sambos favorit): Sätt ugnen på 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn).
För tunn New York Style pizza: sätt ugnen på 200°C för varmluft (225°C för vanlig ugn).
Häll upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord.

Chicago Style pizza: Dela degen i två delar och lägg den ena åt sidan. Baka ut den andra till en pizza som passar den plåt eller pizzasten som du tänker använda. Pizzan kommer att få ganska tjock botten, precis som en äkta Chicago-pizza ska ha.

New York Style pizza: Dela degen i två delar och lägg den ena åt sidan. Dela den andra ytterligare en gång och baka ut till två pizzor med tunnare botten som passar de plåtar eller den pizzasten du tänker använda.
Smeta på tomatsås och strö över oregano. Lägg sedan på topping efter din egen smak och avsluta med rikligt med ost. Gräddan pizzan i mitten av ugnen tills osten har fått fin färg.
Chicago Style pizza: cirka 20 minuter i 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn).
New York Style pizza: cirka 10 minuter per pizza i 200°C för varmluft (225°C för vanlig ugn).

Får du pizzadeg över så frys in den till en annan gång.

2 reaktioner till “Chicago Style pizza”