Chicago Style pizza

pizza
Chicago Style pizza

Hemlagad pizza är riktigt smaskigt! Inte är det särskilt komplicerat heller.

Visst, det tar lite längre tid än att gå in på lokala pizzerian och beställa en Capricciosa med salami, men det kan det vara värt när det blir så gott.

Pizza

portioner

Ingredienser pizzadeg
Ingredienser pizzadeg

Ingredienser pizzadeg
1 kg vetemjöl special = cirka 1,6 liter
1½ tsk strösocker
1 tsk salt
1 pkt torrjäst
4 dl ljummet vatten, se instruktion på jästpaketet
2 dl mjölk
½ dl olivolja
1 dl vetemjöl till utbakning

Topping:
Tomatsås
Oregano
Riven ost, gärna pizzaost
Andra godsaker som du gillar på din pizza.

Gör så här: 

Blanda alla torra ingredienser till pizzadegen, utom den sista decilitern vetemjöl till utbakning, i en stor skål. Blanda alla flytande ingredienser i en kanna. Jag passade förstås på att inviga min nya hushållsassistent och jag är mycket nöjd med hur hon behandlade pizzadegen.

Assistent
Assistent

Häll vätskan i omgångar i skålen med de torra ingredienserna och blanda väl. Degen är färdig när den är smidig, blank och släpper bunkens kanter.

Tillsätt degspadet medan assistenten knådar degen.
Tillsätt degspadet medan assistenten knådar degen.

Känner du att det behövs så ta gärna upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den en stund. Lägg sedan tillbaka den i bunken, pudra lite mjöl över och lägg över en handduk. Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek, cirka 30-40 minuter.

Låt degen jäsa
Låt degen jäsa under handduk på dragfri plast

För tjock Chicago Style pizza (det är min och min sambos favorit): Sätt ugnen på 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn).

För tunn New York Style pizza: sätt ugnen på 200°C för varmluft (225°C för vanlig ugn).

Häll upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord.

Forma degen till den pizzabotten du vill ha
Forma degen till den pizzabotten du vill ha

Chicago Style pizza: Dela degen i två delar och lägg den ena åt sidan. Baka ut den andra till en pizza som passar den plåt eller pizzasten som du tänker använda. Pizzan kommer att få ganska tjock botten, precis som en äkta Chicago-pizza ska ha.

Pizzan är redo att toppas
Pizzan är redo att toppas

New York Style pizza: Dela degen i två delar och lägg den ena åt sidan. Dela den andra ytterligare en gång och baka ut till två pizzor med tunnare botten som passar de plåtar eller den pizzasten du tänker använda.

Smeta på tomatsås och strö över oregano. Lägg sedan på topping efter din egen smak och avsluta med rikligt med ost. Gräddan pizzan i mitten av ugnen tills osten har fått fin färg.

Chicago Style pizza: cirka 20 minuter i 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn).

New York Style pizza: cirka 10 minuter per pizza i 200°C för varmluft (225°C för vanlig ugn).

Chicago Style pizza
Chicago Style pizza

Får du pizzadeg över så frys in den till en annan gång.

Pizzadeg går utmärkt att frysa
Pizzadeg går utmärkt att frysa

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

One thought on “Chicago Style pizza”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s