Skära nektariner eller persikor

Det här är ett snabbt och enkelt sätt att skära nektariner eller persikor i bitar. Se bara till att använda en vass kniv och var försiktig så du inte skär dig.

För dig som hellre läser än ser på ett filmklipp finns steg-för-steg-instruktion och bilder längre ner.

Börja med att skölja nektarinerna och låt dem rinna av. Ta fram en vass kniv, en skärbräda och en skål till de färdiga bitarna.

Skär ett snitt ner till kärnan på nektarinen. Fortsätt sedan skära ett varv på längden, typ som en longitud eller längdgrad om nektarinen varit jordklotet. Vrid sedan nektarinen ett kvarts varv och gör ett likadant snitt, så att du har delat den i fyra klyftor.

Skär nektarin el persika 1

Lägg kniven mitt emellan två av de tidigare snitten och skär runt igen. Vrid nektarinen en kvarts varv och gör ett likadant snitt till. Nu har du åtta klyftor som fortfarande sitter fast på nektarinens kärna.

Vänd på nektarinen och skär nu tvärs över de tidigare snitten. Alltså där ekvatorn skulle ligga om nektarinen var jordklotet.

Skär nektarin el persika 4

Lägg två likadana snitt mellan ”ekvatorn” och nektarinens ändar – ”polerna” om vi fortsätter med jordglobs-temat.

Lägg ifrån dig kniven och ta ett stadigt tag med en hand på vardera halvan av nektarinen. Vrid händerna i olika riktningar och bitarna bör lossna från nektarinens kärna.

Skär nektarin el persika 7

Nu kan du peta loss bitarna från kärnan med fingrarna.

Vill bitarna inte lossna från kärnan får du försiktigt skära loss dem med kniven.

Skär nektarin el persika 10

Så där ja! Nu har du jämnstora bitar av nektarin eller persika att använda i fruktsallad, paj, marmelad eller något annat gott.

Skär nektarin el persika

Det går jättebra att köpa nektariner och persikor när det är säsong för dem, dela dem på det här sättet och frysa in. Framför allt om du ska använda dem i marmelad eller paj så gör det ingen skillnad om de är färska eller frysta.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

En tanke på “Skära nektariner eller persikor”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: