Ugnsbakad lax med tomatpesto

Ugnsbakad lax med tomatpesto
Lax med tomatpesto och grillad zucchini

Det här är så enkelt att laga att jag inte ens har ett skrivet recept. Förrän nu, när jag vill dela med mig av det.

Laxfilé i ugn kan lätt bli torr och lite tråkig, men inte om du lagar enligt det här receptet. Tomatpeston bidrar med både smak och saftighet och det blir jättegott.

Servera med valfria tillbehör. En av mina favoriter är grillad zucchini eller helt enkelt kokt broccoli – det gör rätten både god och nyttig. 

 

Ugnsbakad lax med tomatpesto

4 portioner

Ugnsbakad lax med tomatpesto 1 - ingredienser
Lax med tomatpesto: ingredienser

Ingredienser 
600 gram laxfilé med skinn men utan ben
olivolja till formen
1 nypa flingsalt
2 tsk citronpeppar
3-4 msk tomatpesto på burk

Dessutom behöver du aluminiumfolie.

 

Gör så här:

Om laxen är fryst så tina den i kylskåp över natten.

Sätt ugnen på 160°C för varmluft (175°C för vanlig ugn).

Spreja eller smörj en ugnsfast form med olivolja.

Ugnsbakad lax med tomatpesto 2

Vill du äta skinnet på laxen så skrapa bort fjällen med ett rivjärn eller en kniv. Skölj laxen i kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper. Skär bort eventuell fettrand.

Ugnsbakad lax med tomatpesto 3

Lägg laxen med skinnsidan ned i den smorda formen. Strö över salt och citronpeppar.

Ugnsbakad lax med tomatpesto 4

Skeda över ett generöst lager tomatpesto.

Ugnsbakad lax med tomatpesto 5

Sätt in i mitten av ugnen.

Ugnsbakad lax med tomatpesto 6

Titta till laxen efter 20 minuter och om peston ser ut att bli mörk kan du täcka formen med aluminiumfolie. Tillaga sedan i ytterligare 10 minuter, alltså totalt 30 minuter.

Ta ut formen ur ugnen. Det är helt normalt att det finns mörka fläckar på peston – det behöver inte betyda att den är bränd och den kommer absolut inte att smaka bränt.

Ugnsbakad lax med tomatpesto 7

Har du inte tidigare täckt formen med folie så är det dags nu. Låt sedan fisken vila i cirka 5 minuter.

Täck formen med aluminiumfolie

Servera med ett gott tillbehör som till exempel grillad zucchini eller sauté med tomater, svamp och zucchini .

Ugnsbakad lax med tomatpesto

Eventuella rester går bra att frysa. Men låt helst laxen tina ordentligt innan du värmer upp den, annars finns risken att du behöver värma den för mycket så att den blir torr.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s