
Det här är så enkelt att laga att jag inte ens har ett skrivet recept. Förrän nu, när jag vill dela med mig av det.
Laxfilé i ugn kan lätt bli torr och lite tråkig, men inte om du lagar enligt det här receptet. Tomatpeston bidrar med både smak och saftighet och det blir jättegott.
Servera med valfria tillbehör. En av mina favoriter är grillad zucchini eller helt enkelt kokt broccoli – det gör rätten både god och nyttig.
Ugnsbakad lax med tomatpesto
4 portioner

Ingredienser
600 gram laxfilé med skinn men utan ben
olivolja till formen
1 nypa flingsalt
2 tsk citronpeppar
3-4 msk tomatpesto på burk
Dessutom behöver du aluminiumfolie.
Gör så här:
Om laxen är fryst så tina den i kylskåp över natten.
Sätt ugnen på 160°C för varmluft (175°C för vanlig ugn).
Spreja eller smörj en ugnsfast form med olivolja.
Vill du äta skinnet på laxen så skrapa bort fjällen med ett rivjärn eller en kniv. Skölj laxen i kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper. Skär bort eventuell fettrand.
Lägg laxen med skinnsidan ned i den smorda formen. Strö över salt och citronpeppar.
Skeda över ett generöst lager tomatpesto.
Sätt in i mitten av ugnen.
Titta till laxen efter 20 minuter och om peston ser ut att bli mörk kan du täcka formen med aluminiumfolie. Tillaga sedan i ytterligare 10 minuter, alltså totalt 30 minuter.
Ta ut formen ur ugnen. Det är helt normalt att det finns mörka fläckar på peston – det behöver inte betyda att den är bränd och den kommer absolut inte att smaka bränt.
Har du inte tidigare täckt formen med folie så är det dags nu. Låt sedan fisken vila i cirka 5 minuter.
Servera med ett gott tillbehör som till exempel grillad zucchini eller sauté med tomater, svamp och zucchini .
Eventuella rester går bra att frysa. Men låt helst laxen tina ordentligt innan du värmer upp den, annars finns risken att du behöver värma den för mycket så att den blir torr.