Det här är en underbart fyllig dessert med vuxen smak. Den är inte särskilt krånglig att laga, men behöver vila i kylskåp i cirka tre timmar innan servering, så det gäller att vara ute i god tid.
Freden som nämns i namnet är Den Gyldene Freden, en anrik restaurang i Stockholm som har serverat traditionell svensk husmanskost av lite högre klass sedan 1722. Läs mer på deras webbplats gyldenefreden.se om du är intresserad.
Den här chokladkrämen är en av Den Gyldene Fredens klassiker. Tyvärr har de den inte längre på menyn, så du får laga den hemma istället.
Fredens chokladcrème
4 portioner

Ingredienser
100 gram mörk blockchoklad
2 msk mjölk
2 äggulor
2 msk strösocker
1 cl whiskey
2 dl vispgrädde
Garnering (om du så vill):
1 dl vispgrädde
Flagad mörk choklad efter smak
Gör så här:
Hacka blockchokladen eller skiva den tunt.
Mät upp mjölk i en djup tallrik som tål värme, tillsätt den hackade chokladen och smält i vattenbad under omrörning. När all chokladen har smält, så ta bort tallriken från värmen (akta så att du inte bränner dig på ångan). Rör om ordentligt och låt chokladsmeten svalna.
Skilj äggulorna från vitorna. Gulorna lägger du i en stor skål, vitorna kan du frysa in och använda en annan gång.
Tillsätt sockret till äggulorna och vispa tills blandningen är ljus och porös.
Blanda i den avsvalnade chokladsmeten och whiskey. Rör om väl till en slät smet.
Vispa grädden tills den är fluffig men inte hård.
Vänd ner grädden i choklad-ägg-smeten med varsam hand, tills du ha jämn kräm. Rör du för häftigt så finns risk för att krämen sjunker ihop.
Fördela krämen i portionsskålar och ställ i kylskåp att stelna i cirka 3 timmar.
Innan serveringen så kan du dekorera med en klick vispad grädde och lite flisad choklad, men det är inte nödvändigt.

Njut långsamt, gärna med en kopp espresso. Bon Appétit!