Fredens chokladcrème

Fredens chokladcremeDet här är en underbart fyllig dessert med vuxen smak. Den är inte särskilt krånglig att laga, men behöver vila i kylskåp i cirka tre timmar innan servering, så det gäller att vara ute i god tid.

Freden som nämns i namnet är Den Gyldene Freden, en anrik restaurang i Stockholm som har serverat traditionell svensk husmanskost av lite högre klass sedan 1722. Läs mer på deras webbplats gyldenefreden.se om du är intresserad.

Den här chokladkrämen är en av Den Gyldene Fredens klassiker. Tyvärr har de den inte längre på menyn, så du får laga den hemma istället.

Fredens chokladcrème 

4 portioner

Fredens chokladcreme: ingredienser
Fredens chokladcreme: ingredienser

Ingredienser 
100 gram mörk blockchoklad
2 msk mjölk
2 äggulor
2 msk strösocker
1 cl whiskey
2 dl vispgrädde

Garnering (om du så vill): 
1 dl vispgrädde
Flagad mörk choklad efter smak

Gör så här: 

Hacka blockchokladen eller skiva den tunt.

Fredens chokladcreme 2

Mät upp mjölk i en djup tallrik som tål värme, tillsätt den hackade chokladen och smält i vattenbad under omrörning. När all chokladen har smält, så ta bort tallriken från värmen (akta så att du inte bränner dig på ångan). Rör om ordentligt och låt chokladsmeten svalna.

Skilj äggulorna från vitorna. Gulorna lägger du i en stor skål, vitorna kan du frysa in och använda en annan gång.

Fredens chokladcreme 3

Tillsätt sockret till äggulorna och vispa tills blandningen är ljus och porös.

Fredens chokladcreme 4

Blanda i den avsvalnade chokladsmeten och whiskey. Rör om väl till en slät smet.

Fredens chokladcreme 5

Vispa grädden tills den är fluffig men inte hård.

Fredens chokladcreme 6

Vänd ner grädden i choklad-ägg-smeten med varsam hand, tills du ha jämn kräm. Rör du för häftigt så finns risk för att krämen sjunker ihop.

Fredens chokladcreme 8

Fördela krämen i portionsskålar och ställ i kylskåp att stelna i cirka 3 timmar.

Fredens chokladcreme 9

Innan serveringen så kan du dekorera med en klick vispad grädde och lite flisad choklad, men det är inte nödvändigt.

Fredens chokladcreme
Fredens chokladcreme

Njut långsamt, gärna med en kopp espresso. Bon Appétit!

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s