Smal fisksoppa

smal-fisksoppaFisksoppa är enkel och nyttig mat som inte kräver så värst stor ansträngning för att bli mycket god. Det här är en variant med väldigt lite fett per portion, men som ändå är jättegod.

Det går jättebra att förbereda soppan ända tills du ska lägga i fisken. Det är faktiskt bättre än att göra hela soppan färdig och sedan värma på hela rasket, eftersom fisk tyvärr kan bli lite torr när man värmer upp den.

Smal fisksoppa

cirka 6 portioner

smal-fisksoppa-1-ingredienserIngredienser
300 gram filé av torsk eller annan vit fisk
300 gram laxfilé
1 gul lök
1 liten purjolök
1 fänkål
4 vitlöksklyftor
1 morot
1 msk olivolja
1 paket/burk krossade tomater
2 tsk pressad citron
1 påse à 50 gram saffran
1 liter hett vatten
2,5 msk hummerfond
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
500 gram räkor med skal
hackad dill till garnering

Gör så här:

Använder du fryst fisk så låt den tina i kylskåp över natten.

Skala och hacka lök och vitlök.

Skär av ändarna på purjolöken och snitta den på längden. Ta bort det yttersta lagret och skölj resten under rinnande kallt vatten så att du säkert får bort all sand som samlar sig mellan lagren i purjolök. Skiva därefter purjolöken.

Skala morötterna och skär dem i slantar. Skär bort roten på fänkålen, skölj och hacka resten.

smal-fisksoppa-2

Skär fisken i kuber. Skala räkorna och ställ dem åt sidan så länge.

smal-fisksoppa-3

Hetta upp en gryta med olivolja. Fräs de hackade grönsakerna, inklusive lök och vitlök, med en nypa salt på medelhög värme i cirka 5 minuter.

smal-fisksoppa-4

Tillsätt saffran, tomater, pressad citron, hummerfond, vatten och svartpeppar. Rör om, låt koka upp och sedan puttra under lock i 15 minuter. Fram till hit kan du förbereda soppan om du vill servera den lite senare.

smal-fisksoppa-5

Lägg i fisken och låt sjuda i ytterligare 10 minuter. Under tiden sköljer och hackar du dillen.

smal-fisksoppa-6

Smaka av soppan och tillsätt eventuellt mer salt och peppar. Ta grytan från värmen, lägg i räkorna och rör om.

smal-fisksoppa-7

Strö över hackad till och servera genast.

smal-fisksoppa

Fisksoppan går bra att frysa, men behöver tina i kylskåp innan du värmer den.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s