Recension: Hosteria Tre Santi

hosteria-tre-santi-interiorDet här är en av mina favoritrestauranger. Hosteria Tre Santi ligger på Södermalm i Stockholm och är en genuin italiensk restaurang i mellanklassen.

Tre Santi är perfekt för en mysig middag, oavsett om du vill fira ett speciellt tillfälle eller bara unna dig en god måltid i trevlig miljö.

Det är fler än jag som har Tre Santi som favoritrestaurang, så det är kan vara klokt att boka bord om du vill vara säker på att få plats.

Senast var jag, min kära och tre av våra vänner här för att fira en födelsedag i slutet av december 2016. Vi tog chansen att välja lite olika maträtter och smaka på varandras, vilket ju alltid är spännande.

Varmrätter

Linguini all’aragosta (190 kronor) är färsk linguini i med hackad hummer i en gräddig tomatsås, smaksatt med en skvätt konjak.

hosteria-tre-santi-linguini-allaragosta
Linguini all’aragosta

Hummerbitarna kompletterar pastan väl och det hela lyfts fram av en underbart len sås. Att strö riven parmesanost över den här rätten vore rena helgerånet – ät och njut som den är!

Filetto di manzo (325 kronor) är en bit grillad oxfilé toppad med parmaskinka och mascarpone. Du får naturligtvis välja hur du hårt stekt du vill ha köttet.

hosteria-tre-santi-filetto-di-manzo
Filetto di manzo 

Biffen serveras på en spegel av långkokt tryffelsås, där en fin touch av rödvin gör hela skillnaden – underbart gott! Till det serveras du en italiensk potatiskaka och ruccolasallad.

Saltimbocca Tre Santi (255 kronor) är en av husets klassiker. Det är min käras favorit bland Tre Santis rätter, och jag kan intyga att den är jättegod. Medaljonger av kalv bräseras i vitt vin med salvia, parmaskinka och schalottenlök.

hosteria-tre-santi-saltimbocca-tre-santi
Saltimbocca Tre Santi

Såsen är underbart smakrik och de grillade grönsakerna till är fräscha och spänstiga. Även till saltimboccan serveras du en italiensk potatiskaka med god smörsmak.

Har du läst min blogg tidigare vet du att jag har starka åsikter om risotto.Det är tyvärr alltför lätt att det antingen slutar med en klistrig ”gröt” eller med underkokt ris i buljong. Därför vågar jag sällan beställa risotto på restaurang, men på Tre Santi gör jag det gärna.

Risotto con Scampi (240 kronor) är nog det godaste jag har ätit på Tre Santi, och det vill inte säga lite. Krämig risotto med perfekt kokt grön sparris som ger lite tuggmotstånd. Även scampin som flamberats i Pernod är precis lagom tillagad.

hosteria-tre-santi-risotto-con-scampi
Risotto con Scampi

Ovanpå hela härligheten tronar en havskräfta och hyvlad parmesanost, samt en citronklyfta om du vill ha lite mer syra. Jag rekommenderar dig dock att ta en tugga innan du häller på mer kryddor – enligt min mening är smakerna i den här risotton perfekt balanserade redan i köket.

Vin

Vad dricker man då till allt det här? Jo, fråga personalen – de är oerhört kunniga och brukar inte heller försöka sälja på dig det absolut dyraste. Tre Santi importerar själva en hel del av det vin de serverar, och de sätter en ära i att alla som jobbar hos dem ska veta vilka viner som går bra till vilka maträtter.

Vi – som åt fyra olika rätter – blev rekommenderade att dela på två flaskor Villa Canestrari: en vit Souave Superiore och en röd Valpolicella Ripasso. De funkade perfekt till våra olika rätter. Särskilt imponerad blev jag att Souaven gick bra ihop med både Saltimboccan och skaldjuren.

Vatten i karaffer serveras generöst genom hela måltiden. Du kan förstås också köpa mineralvatten om du föredrar det.

Desserter

Så här långt komna var det bara några av oss som vågade sig på dolci, det vill säga något sött efter maten. Vilken tur att det är helt okej att dela en dessert på flera personer – du säger bara till, så får ni in rätt antal gafflar och skedar.

Tiramisú (90 kronor) är len mascarpone mellan lager av likördränkta savoiardi-kex och pudrad med kakao. Den serveras garnerad med frukt och bär, här jordgubbar, blåbär och physalis. Jag bad min kära beskriva den och fick det korta svaret ”delikat”.

hosteria-tre-santi-tiramisu
Tiramisú

Jag har vid tidigare tillfällen också ätit Gelato Tre Santi (95 kronor), som är himmelriket för glassälskaren. Tre kulor hemgjord italiensk glass: choklad, Zabajone och Amaretto, serveras med skogsbärskompott och biscottiflarn.

Jag har erbjudit Tre Santi att de kan få förvara Amaretto-glassen i min frys hemma, men de verkar lite tveksamma till det – kanske för att jag aldrig lämnar minsta droppe kvar på assietten.

Service

Jag har redan nämnt att personalen på Tre Santi är oerhört kunniga när det gäller maten och vinet de serverar. Men de är också fantastiskt trevliga och serviceinriktade, utan att någonsin vara påträngande.

Skulle det mot förmodan vara något du inte är nöjd med när det gäller din mat är det bara att säga till – det är aldrig några problem att få det ordnat. Min kära fick vid ett tillfälle en potatiskaka som inte var genomvarm och det var ett ögonblicks verk att få en ny, rykande het, från köket.

Visst, när restaurangen är full och tempot stressigt händer det att röster höjs bakom bardisken (mellan personalen, inte mot gästerna). Samt att det första du möts av när du kliver innanför dörren är ett snabbt ”Hej-har-ni-bokat?”

Men vill du bli väl omhändertagen av folk som älskar mat är det här stället för dig. Så länge du inte ber om parmesanost till hummerpastan.

Betyg: 4,5 av 5

Hosteria Tre Santi
Blekingegatan 32, Stockholm

Webbplats: www.tresanti.se

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: