Italiensk skinkomelett

italiensk-skinkomelett-20Det här är en jättegod omelett som mättar utan onödigt fett. Perfekt som en något hälsosammare brunch eller lunch.

Faktiskt så faller omeletten till och med inom ramarna för dieten som jag (mer eller mindre) håller mig till just nu. Särskilt om du skippar juice och bara dricker svart kaffe eller vatten till.

Italiensk skinkomelett

2 portioner

italiensk-skinkomelett-1-ingredienserIngredienser: 
2 skivor prosciutto (gärna Crudo)
4 medelstora ägg
2 msk vatten
½ tsk örtsalt
½ tsk italiensk salladskrydda
1/4 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk rapsolja
1 msk hackad färsk basilika

Gör så här: 

Skölj basilikan och hacka den. Lägg hacket i en liten skål och ställ åt sidan så länge.

Knäck äggen i en bunke och vispa ihop dem med en gaffel. Tillsätt vatten och vispa igen. Tillsätt sedan örtsalt, italiensk salladskrydda och svartpeppar.

Vispa ihop noga med gaffeln och ställ sedan bunken åt sidan.

Hetta upp en mellanstor teflonstekpanna (cirka 24 centimeter i diameter). Lägg i två skivor prosciutto och stek på medelhög värme, cirka 1-1½ minut på varje sida.

Passa så att du inte översteker prosciutton. Den ska få lite krispighet men fortfarande vara mjuk nog att tugga utan att den går sönder helt.

Ta stekpannan från värmen och lägg den färdigstekta prosciutton på hushållspapper för att rinna av.

italiensk-skinkomelett-7

Torka ur stekpannan med hushållspapper – akta så att du inte bränner dig. Sedan häller du 1 tsk rapsolja i pannan och penslar ut den med en brödpensel. Ett tips är att skaffa en pensel av silikon, för den tål värme bra.

Sätt tillbaka stekpannan på spisen. Häll i äggsmeten och sänk genast värmen till medel.

italiensk-skinkomelett-10

Ta en stekspade, gärna med vinklat skaft, och fös äggsmeten in mot mitten. Tanken är att skapa en fluffig och krämig omelett.

När omeletten börjar se ut som på bilden till höger ovan, sänker du värmen ytterligare. Nu ska omeletten puttra på låg värme i cirka 5 minuter, för att få en botten som håller ihop bra.

Under tiden passar du på att skära prosciutton i bitar. Strö sedan dessa jämnt över omeletten.

När de 5 minuterna har gått, så ta stekspaden och kolla om du försiktigt kan lossa omelettens kanter från stekpannan. Gå runt pannans kant och fös försiktigt in stekspaden under omeletten.

italiensk-skinkomelett-15

Verkar det som att omeletten håller ihop? Då kan du fortsätta lossa den från pannan tills omeletten rör på sig när du skakar stekpannan. Verkar det som att omeletten faller isär får du låta den steka lite till.

När omeletten börjar bli färdig så strö den hackade basilikan över prosciutton. (jag hade tyvärr bara fryst basilika den här gången, det är därför den ser så mörk ut – men gott blev det!)

italiensk-skinkomelett-16

Dela omeletten i två halvor med stekspaden och fös isär dem lite. Det gör det oändligt lättare att flippa över halva omeletten utan att den faller i bitar.

Lägg upp omeletthalvorna på tallrikar. De kan gärna vila i ett par minuter innan du serverar omeletten.

italiensk-skinkomelett-19

Njut som en hälsosam men fortfarande väldigt god brunch eller lunch.

italiensk-skinkomelett-20

 

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s