Amerikansk jordgubbstårta

amerikansk-jordgubbstarta-27Det här kan mycket väl vara den jordgubbigaste jordgubbstårta du nånsin har ätit.

Den bygger på ett recept från min svärmor i USA, men jag har översatt det till svenska mått och ingredienser.

Dessutom lade jag till en fyllning med vit chokladmousse och jordgubbar. Bara för att det lät så gott – och det var det.

Du kan gärna göra tårtbottnarna och basen till chokladmoussen dagen innan du ska servera tårtan. Då hinner de kallna ordentligt, vilket är ett måste för att fyllningen inte ska smälta.

Själva tårtan behöver också kylas i omgångar för att bli riktigt bra, så se gärna till att ha gott om tid även den dag du tänkt äta den.

Amerikansk jordgubbstårta

10-12 portioner

Ingredienser: tårtbotten 
1 paket sockerkaskmix
1 paket (85 gram) gelatin med jordgubbssmak, till exempel Jello
1,75 dl vatten
1,75 dl dl rapsolja
4 stora ägg
150 gram frysta jordgubbar
2 msk strösocker

Ingredienser: vit chokladmousse
150 gram vit choklad
2 dl vispgrädde
100 gram naturell färskost, t.ex. Philadelphia Cream Cheese

Ingredienser: jordgubbsfrosting
4 msk smält smör
1 liter florsocker
150 gram frysta jordgubbar
1 msk strösocker
(eventuellt 1-4 msk mjölk)

Dessutom behöver du:
smör till formarna
ströbröd eller vetemjöl till formarna
ytterligare 125 gram jordgubbar (det vill säga resten, om du köpt två 225-grams paket)

Gör så här: tårtbottnarna

Tina jordgubbarna över natten i kylskåp.

Värm ugnen till 145°C för varmluft (160°C för vanlig ugn).

Ta ut den första mängden jordgubbar (till tårtbotten) ur kylskåpet. Mosa dem grovt med en gaffel och blanda med ett par matskedar strösocker. Vispa med gaffeln tills du får en grov ”sylt” som fortfarande har massor av jordgubbsbitar i sig.

amerikansk-jordgubbstarta-4

Smörj 2 runda formar, 24 cm i diameter, generöst med smör. Täck de smorda ytorna i formarna med ströbröd eller vetemjöl – skaka ur överflödigt ströbröd/mjöl.

amerikansk-jordgubbstarta-2

Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem med en gaffel.

amerikansk-jordgubbstarta-5

Häll kakmix och gelatinpulver i en stor bunke, blanda väl.

amerikansk-jordgubbstarta-6

Gör en grop i mitten och häll i vatten, rapsolja och de ihopvispade äggen. Tillsätt den första mängden jordgubbar och vispa på låg hastighet tills det är väl blandat.

amerikansk-jordgubbstarta-7

Skrapa ner smet och oblandat gelatinpulver/kakmix från bunkens kanter och vispa på mellanhög hastighet i ytterligare 4 minuter.

amerikansk-jordgubbstarta-8

Fördela smeten jämnt mellan de två formarna. Jag var lite noga här och använde en våg för att få lika mycket i varje form, men kör gärna med ögonmåttet om du känner dig bekväm med det.

amerikansk-jordgubbstarta-10

amerikansk-jordgubbstarta-11
bry dig inte om ”kragen” av bakplåtspapper som jag satte runt formarna – den behövdes inte

Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Kolla om tårtbottnarna är färdiga genom att sticka dem med en tandpetare eller provsticka i mitten av formen – fastnar ingen smet på stickan är tårtbotten färdig.

Låt tårtbottnarna svalna något i sina formar. När de är så svala att du kan hantera dem utan att bränna dig, stjälp upp dem på ett fat eller galler.

amerikansk-jordgubbstarta-12

Låt bottnarna svalna helt. Det är viktigt att de är fullkomligt kalla innan du börjar montera tårtan, annars kommer fyllningen att smälta. Du kan förbereda tårtbottnarna dagen innan du ska servera tårtan. Lägg dem gärna i kylskåpet en stund innan du tänker montera tårtan.

Gör så här: vit chokladmousse

Hacka chokladen i små bitar och lägg dem i en värmetålig bunke.

tartfyllning-vit-chokladmousse-3

Värm grädden tills den nästan kokar, men den får absolut inte koka upp.

tartfyllning-vit-chokladmousse-5

Häll den heta grädden över chokladen. Rör om tills det blir en jämn smet.

tartfyllning-vit-chokladmousse-6

tartfyllning-vit-chokladmousse-7

Det du har nu är en chokladganache, som är grunden till din mousse. Ställ i kylskåp för att svalna, gärna över natten.

tartfyllning-vit-chokladmousse-8

Tillsätt färskosten och vispa upp till en len konsistens.

tartfyllning-vit-chokladmousse-10

tartfyllning-vit-chokladmousse-11

Ställ i kylskåp ytterligare ett par timmar så att moussen sätter sig ordentligt.

Gör så här: frosting

I god tid innan du vill göra frostingen, ta ut den andra mängden jordgubbar ur kylen och låt dem rinna av i ett durkslag.

Mosa jordgubbarna grovt med en gaffel. Blanda i en matsked strösocker och rör ihop med gaffeln tills du får en grov ”sylt” som fortfarande har massor av jordgubbsbitar i sig.

amerikansk-jordgubbstarta-4

Smält smöret och blanda det med de mosade jordgubbarna.

jordgubbsfrosting-4

Häll florsockret i en stor bunke. Tillsätt smält smör och jordgubbar.

jordgubbsfrosting-5

Vispa på hög hastighet tills det är krämigt.

jordgubbsfrosting-7

Skulle frostingen verka för torr och kompakt kan du spä den med lite mjölk, en matsked i taget. Men se upp så att den inte blir för lös (vilket den tyvärr blev för mig den här gången).

Täck bunken och ställ frostingen kallt tills du ska använda den.

Gör så här: montering av tårtan

Har du överblivna jordgubbar som du vill fylla tårtan med, låt dem rinna av i ett durkslag. Mosa dem sedan grovt med en gaffel.

Lägg den ena tårtbotten på det fat du planerar att servera tårtan på.

amerikansk-jordgubbstarta-13

Skeda upp chokladmoussen på tårtbottnen. Sprid ut moussen jämnt med en spatel eller slickepott. Det får gärna bli ett tjockt lager, men försök att få det jämnt.

amerikansk-jordgubbstarta-14

Skeda upp resten av jordgubbarna i mitten av tårtan.

amerikansk-jordgubbstarta-16
Mina jordgubbar hade behövt rinna av lite mer…

Montera en slät, vid tyll i en spritspåse. Fyll spritspåsen med resten av chokladmoussen och spritsa ut den runt omkring jordgubbarna. Tanken är att moussen ska bilda en barriär som hindrar att vätska från jordgubbarna rinner ut.

amerikansk-jordgubbstarta-17

Jämna till moussen med en spatel.

amerikansk-jordgubbstarta-18

Lägg den andra tårtbottnen uppepå chokladmoussen.

amerikansk-jordgubbstarta-20

Tryck till lätt med handen så att bottnen ”klistrar fast” sig mot moussen.

amerikansk-jordgubbstarta-21

Täck tårtan med platsfilm och ställ den kallt i cirka 1-2 timmar så att moussen får stelna och sätta sig.

amerikansk-jordgubbstarta-22

Gör så här: dekorera

Rör i frostingen så att den blandas väl. Ös upp ett lager frosting ovanpå tårtan och jämna till den med en spackel eller spatel.

amerikansk-jordgubbstarta-23

Täck därefter hela tårtan med frosting. Det är lite knepigt, men försök få frostingen så jämn som möjligt.

amerikansk-jordgubbstarta-24

Känner du dig självsäker kan du sedan spritsa ut resten av frostingen i ett snyggt mönster. Vill du göra ett sånt här (fast snyggare) rosmönster finns det bra instruktionsvideor på YouTube, till exempel den här.

Här behöver du en tyll med stjärnmönster. Börja med mitten av rosen och jobba dig utåt.

amerikansk-jordgubbstarta-25

amerikansk-jordgubbstarta-26

Det var ungefär här som jag insåg att min frosting definitivt var för lös. ”Rosorna” flöt ut till stora klattar. Min kära försökte trösta mig att det såg väldigt konstnärligt ut, som något av… Salvador Dalí.

Oavsett hur konstnärlig din tårta blir, ställ den kallt tills du ska servera den.

amerikansk-jordgubbstarta-29

Min tårta kanske inte blev så snygg, men den var underbart god! Min 73-åriga pappa hävdar till och med att det är en av de godaste tårtor han har ätit i hela sitt liv och den gottegrisen har klämt i sig några stycken.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s