Den här tomat- och rödlökschutneyn är ännu ett jättegott recept inspirerat av Jamie Oliver. Men min variant (sorry, Jamie!) är SÅ mycket enklare! Jag menar, vem orkar hålla på att skålla och skala tomater om man inte måste?

Och det måste man inte. Lite tid tar det att skära grönsakerna (eller kanske snarare röd-sakerna) i bitar, men sedan är det bara hopkoket som tar tid. Vilket ger dig en chans att chilla i köket med en god bok en stund. Låter inte det tilltalande så kan du med fördel halvera receptet och då blir förstås koktiden också kortare.
Tomat- och rödlökschutney
cirka 1-1½ kg
Ingredienser
1½ kg färska tomater (= cirka 15 st medelstora tomater)
450 g rödlök (=cirka 3 medelstora rödlökar)
350 g mjukt brunt socker (= cirka 4 dl), jag använder ljusbrunt Muscovado-socker
3 dl balsamvinäger
2 tsk BBQ Mesquite kryddblandning i kvarn (innehåller peppar, rökt chipotle, lök och vitlök)
2 tsk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
Gör så här:
Skala rödlöken. Hacka den grovt, alternativt kvadrera och skiva den.

Skölj tomaterna och hacka dem grovt. Ta helst bort det gröna kvistmärket, det mjuknar inte hur länge du än kokar det.

Lägg de hackade tomaterna i en vid kastrull eller stor traktörpanna. Tillsätt socker, vinäger och kryddor och rör om väl.

Koka upp och låt sjuda på låg värme under lock i cirka 10 minuter tills grönsakerna smakerna börjar blandas.

Ta av locket och höj värmen till medelhög. Låt koka i 1-1½ timme tills det mesta av vätskan har kokat bort och blandningen har tjocknat men fortfarande är lite rinnande. Rör då och då.
Efter cirka halva tiden kan du troligen sänka värmen till medel. Fortsätt att röra med jämna mellanrum, så att inte sockret bränner fast i botten av pannan.
Ta fram de glasburkar du tänkt använda till chutneyn, skruva av locken och sätt in själva burkarna på ett galler i ugnen. Sätt ugnen på 105°C och låt burkarna bli varma.
När chutneyn börjar bli färdig så smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor om du tycker att det behövs. Stäng samtidigt av ugnen men lämna kvar glasburkarna inne i den så länge.

Ta chutneyn av värmen och låt den svalna något. Häll sedan upp chutneyn medan den fortfarande är varm i de varma glasburkarna. Använd gärna en fuktad disktrasa som ”grytlapp” när du lyfter upp glasburken.
Fyll burken till ända till brädden och torka av kanten med fuktat hushållspapper. Skruva på locket och skölj av burken i varmvatten. Ställ den sedan åt sidan att svalna. Gör du så här så bildas ett vacuum under locket när chutneyn svalnar och du minimerar risken för mögelangrepp.
Går det inte jämnt upp? Det gör inget, fyll det sista av chutneyn i en tom burk, sätt på locket och låt den svalna tillsammans med de andra. Den burken ställer du sedan i kylskåpet.
Burkar som är helt fyllda med chutney kan du förvara i skafferi. När du öppnat en burk ska den stå i kylskåp. Syran från vinägern och det kokade sockret gör att chutneyn konserveras på naturlig väg och håller jättelänge. Så länge den ser ut, luktar och smakar som den ska så är den okej.

Servera till grillat kött, steak sandwich, pulled pork, hamburgare eller korv. Också gott till grillade skaldjur.

5 reaktioner till “Tomat- och rödlökschutney”