Chutney är en inläggning eller relish av indiskt ursprung, vilken består av frukt, grönsaker, kryddor, syra (ofta vinäger) och socker. Tomater är en vanlig ingrediens i hemgjord chutney.
Den här tomat- och rödlökschutneyn är ännu ett jättegott recept inspirerat av Jamie Oliver. Men min variant (sorry, Jamie!) är SÅ mycket enklare! Jag menar, vem orkar hålla på att skålla och skala tomater om man inte måste?
Och det måste man inte. Lite tid tar det att skära grönsakerna (eller kanske snarare röd-sakerna) i bitar, men sedan är det bara hopkoket som tar tid. Vilket ger dig en chans att chilla i köket med en god bok en stund. Låter inte det tilltalande så kan du med fördel halvera receptet och då blir förstås koktiden också kortare.
Tomat- och rödlökschutney
cirka 1-1½ kg (eller 1 st 500-ml glasburk + 2 st 350 ml)

Ingredienser
1½ kg färska tomater (= cirka 15 st stora tomater)
450 g rödlök (=cirka 3 stora rödlökar)
350 g mjukt brunt socker (= cirka 4 dl), jag använder ljusbrunt Muscovado-socker
3 dl balsamvinäger
2 tsk BBQ Mesquite kryddblandning i kvarn (innehåller peppar, rökt chipotle, lök och vitlök)
2 tsk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
Gör så här:
Skala rödlöken. Hacka den grovt, alternativt kvadrera och skiva den.
Skölj tomaterna och hacka dem grovt. Ta helst bort det gröna kvistmärket, det mjuknar inte hur länge du än kokar det.
Lägg de hackade tomaterna i en vid kastrull eller traktörpanna. Tillsätt socker, vinäger och kryddor och rör om väl.
Koka upp och låt sjuda på låg värme under lock i cirka 10 minuter tills grönsakerna smakerna börjar blandas.
Ta av locket och höj värmen till medelhög. Låt koka i 1-1½ timme tills det mesta av vätskan har kokat bort och blandningen har tjocknat men fortfarande är lite rinnande. Rör då och då, framför allt mot slutet så att inte sockret bränner fast i botten av pannan.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor om du tycker att det behövs. Låt svalna något och häll sedan upp chutneyn medan den fortfarande är varm på rena, varma glasburkar.
Fyll burkarna till ända till brädden, sätt på lock och låt svalna. Gör du så här så bildas ett vacuum när chutneyn svalnar och du minimerar risken för mögelangrepp.
Du kan förvara burkarna i skafferi tills de är öppnade, men en öppnad burk eller en burk som inte är helt fylld bör stå i kylskåp. Syran från vinägern och det kokade sockret gör att chutneyn konserveras på naturlig väg och håller jättelänge. Så länge den ser ut, luktar och smakar som den ska så är den okej.
Servera till grillat kött, steak sandwich, pulled pork, hamburgare eller korv. Också gott till grillade skaldjur.
5 reaktioner till “Tomat- och rödlökschutney”