Lagom så att du hinner planera och handla till helgen tänkte jag dela med mig av ett mumsigt recept på amerikanska pannkakor.
Det utgår från ett hel-amerikanskt recept, men jag har översatt det till svenska mått och ändrat lite till hur jag tycker pannkakorna blir godast.
Amerikanska pannkakor
cirka 12 st

Ingredienser
7 dl + 2 msk vetemjöl, gärna special
4 msk bakpulver
½ tsk salt
2 msk strösocker
3 tsk vaniljarom
4,75 dl mjölk
2 stora eller 3 små ägg
4 msk smält smör
Gör så här:
Börja med att smälta smöret på låg värme. När allt smör har smält så ta bort kastrullen från värmen och ställ den åt sidan att svalna lite.
Häll vetemjöl, bakpulver, salt och socker i en stor bunke. Du kan sikta mjölet om du vill, men det är inte nödvändigt. Blanda väl med en visp.
Knäck äggen i en annan bunke och vispa ihop dem. Tillsätt vaniljarom och mjölk, vispa ihop.
Häll äggblandningen i mjölblandningen och rör om ordentligt. Smeten blir mycket tjockare än en svensk pannkakssmet, men försök att röra den så slät som möjligt.
Häll i det avsvalnade smöret och vispa ihop till en slät smet. Det är viktigt att smöret har svalnat, annars gör värmen att ägget koagulerar och du får äggröra med mjöl istället för pannkakssmet.
Låt smeten vila i ungefär en halvtimme (om du har tid till det). Under tiden kan du duka, steka bacon, koka kaffe, rensa jordgubbar och hälla upp apelsinjuice, eller vad du nu vill ha till pannkakorna.
Hetta upp en stekpanna till medelhög värme. Smält en klick smör i pannan och sleva eller häll upp pannkakssmeten till lagom stora klickar. Ungefär ½ dl smet per klick och två till tre stycken klickar samtidigt i en stor stekpanna brukar vara lagom.
Stek pannkakorna tills de börjar bubbla på ytan och kanterna börjar visa tecken på att få färg. Låt en stekspade glida in under kanten på den pannkaka som har stekt längst och lyft försiktigt…
… om undersidan har en gyllenbrun färg så är det dags att vända pannkakan.
Låt stekspaden glida in under så mycket av pannkakan som möjligt och vänd den sedan hastigt med en lätt knyck av handleden. Tillsätt eventuellt lite mer smör om pannan verkar torr.
Stapla de färdiga pannkakorna på en tallrik som du täcker med aluminiumfolie för att de ska hålla sig varma. Så snart alla pannkakorna är färdiga så servera dem genast med dina favorittillbehör. Glöm inte lönnsirapen.

En tanke på “Amerikanska pannkakor”