Kusin Arlenes prisvinnande kanelbullar

Arlenes kanelbullarJag fick för mig att baka kanelbullar eftersom jag behövde en bra bulldeg till ett annat recept.

Min frus kusin Arlene har vunnit inte bara ett utan två pris för sina kanelbullar. Generös som Arlene är fick jag inte bara receptet utan också hennes tillåtelse att posta min svenska översättning av det här.

Eftersom jag älskar vanilj så lade jag till lite vaniljsocker i fyllningen, men det gör du förstås som du vill.

Kolla gärna in originalreceptet på kusin Arlenes matblogg hos Just a Pinch Recipes: Arlene’s Prize-Winning Cinnamon Rolls.

Kusin Arlenes prisvinnande kanelbullar 

Kusin Arlenes prisvinnande kanelbullar: ingredienser till degen
Kusin Arlenes prisvinnande kanelbullar: ingredienser till degen

cirka 20 stycken, beroende på hur stora du gör dem

Ingredienser 

Deg:
8 dl vetemjöl special
1 paket torrjäst
3 dl mjölk
½ dl strösocker
½ dl smör eller Crisco vegetable shortening (eller hälften av varje)
1 tsk salt
1 ägg

Kusin Arlenes prisvinnande kanelbullar: ingredienser till glasyren
Kusin Arlenes prisvinnande kanelbullar: ingredienser till glasyren

Fyllning:
½ dl mjukt smör
½ dl strösocker
1-2 tsk mald kanel
1-2 tsk vaniljsocker (mitt tillägg)

Glasyr: 
2 msk smält smör
2 dl florsocker
½ tsk vaniljextrakt
1-2 msk grädde

Gör så här: 

Ta i god tid ut smöret ur kylskåpet och låt det mjukna i rumstemperatur.

Blanda 3½ dl av vetemjölet med torrjästen i en stor bunke. Jag brukar använda en ballongvisp för att blanda ihop dem ordentligt.

Smält smöret i en mikrovågssäker skål eller i en kastrullm. Tillsätt socker och mjölk och värm till cirka 40°C. Häll den varma blandningen över mjölet, blanda väl med en visp och låt vila i några minuter.

Knäck ägget i en kopp, tillsätt salt och vispa ihop med en gaffel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tillsätt ägget till degen och blanda för hand eller i maskin i 3 minuter. Rör i hälften av det kvarvarande vetemjölet och blanda väl, sedan gradvis resten av mjölet tills du har en mjuk deg. Jag använde vår hushållsassistent  till det här momentet och det fungerade utmärkt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Täck bunken med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, antingen över natten i kylskåp eller i rumstemperatur i cirka 1 timme.

När degen har jäst färdigt, ta bort plasten från bunken och med ren knytnäve trycker du ner degen och låter den vila i 5 minuter.

Häll upp degen på mjölat bakbord, knåda ihop den och tillsätt eventuellt mer vetemjöl om det behövs. Kavla ut degen till en stor rektangel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bre det mjuka smöret över degen och strö över strösocker, kanel och eventuellt lite vaniljsocker om du så önskar. Jag ska erkänna att jag gärna tar lite fyllning än det står bland ingredienserna ovan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rulla ihop degen till en fast rulle och nyp ihop den längsgående skarven.Skär sedan rullen i lagom stora bitar med en vass kniv. Eller gör som kusin Arlene och använd tandtråd: dra in tråden under degrullen och dra ihop på lämpligt ställe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Placera bitarna med snittytan uppåt i bullformar eller löst på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, 45-60 minuter. Sätt under tiden ugnen på 170°C för varmluft (190°C för vanlig ugn).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter tills de är gyllenbruna. Se upp så att de inte bränns.

Under tiden gör du glasyren: smält smöret i mikrougn eller en kastrull tills det har smält helt och börjar bubbla. Vispa i florsocker och blanda väl. Tillsätt vaniljextrakt och så mycket grädde att glasyren får den konsistens du önskar.

När bullarna är klara, ta ut dem ur ugnen och ringla över glasyren medan bullarna fortfarande är varma. Skulle glasyren tjockna i kastrullen medan du gör det här så kan du värma på den lite igen, så det blir lättare att fördela den över bullarna.

Låt bullarna svalna på galler (utom den du måste provsmaka medan de fortfarande är lite varma, förstås).

Arlenes kanelbullar
Arlenes kanelbullar

Tips från kusin Arlene: prova att använda lönnsirap i glasyren och strö över hackade nötter för en annorlunda smakupplevelse.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s