Klassisk fiskgratäng

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMin farmor älskade att laga mat och hon lät mig vara med i köket redan från tidig ålder. Även om farmor gärna lagade mina favoriträtter när jag kom på besök, så tvekade hon inte att även introducera mig för nya smaker.

Att barn inte skulle tycka om samma mat som de vuxna var liksom en icke-fråga hemma hos farmor och farfar. Farmor hade också den sunda inställningen att inte krångla till saker i onödan, men att aldrig kompromissa med smakerna.

Den här fiskgratängen är ännu en favorit från min barndom. Den är ett typiskt farmor-recept på så sätt att hon tyckte att det var helt okej att använda såsmix på påse, men att pulvermos var bannlyst.

Klassisk fiskgratäng

4 portioner

Klassisk fiskgratäng: ingredienser
Klassisk fiskgratäng: ingredienser

Ingredienser
400 gram torskfilé (fryst går bra)
smör till formen
15-16 medelstora potatisar av mjölig sort
1-2 dl mjölk
25 gram smör
1 ägg
salt
peppar (svart eller vit går lika bra)
2 dl gröna ärtor (frysta går bra)
400 gram skalade och rensade kräftstjärtar (konserverade eller frysta går bra)
4 portioner hummersås eller 1 påse Smögensås-mix
100 gram riven ost

Hummersås:
3 dl grädde
1-2 msk hummerfond
1 msk hackad dill
2 msk torrt vitt vin
salt och peppar

Gör så här: 

Om du använder fryst torskfilé, ärtor och/eller kräftstjärtar så tina dem i kylskåp över natten.

Värm ugnen till 180° för varmluft (200°C för vanlig ugn). Smörj en ugnsfast form.

Skölj torskfiléerna i kallt vatten, lägg dem i mitten av den smorda formen, strö över lite salt och peppar. Täck formen med aluminiumfolie och placera i mitten av ugnen. Låt fisken koka på detta sätt i 20 minuter.

Skala under tiden potatisen och skär den i bitar så att den går snabbare att koka. Lägg i en lagom stor kastrull, häll på kallt vatten så det knappt täcker potatisen och salta. Koka upp och låt koka tills potatisen är mjuk – känn med en provsticka så att den är färdig.

Koka potatisen
Koka potatisen

Häll kräftstjärtarna i en sil och spola av dem med kallt vatten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Knäck ägget i en kopp och vispa upp det med en gaffel. Smält smöret och blanda med mjölk, salt och peppar.

Smält smöret och blanda med mjölk, salt och peppar
Smält smöret och blanda med mjölk, salt och peppar

Eftersom jag hade kvar hummersås i frysen sedan jag lagade rödtungsfilé i hummersås, så tinade jag helt enkelt den på låg värme i en kastrull, spädde med lite extra grädde och tillsatte en nypa dill.

Har du inte turen att ha färdig sås i frysen så är det lätt att göra en helt acceptabel hummersås så här: Koka upp grädde i en kastrull. Tillsätt hummerfond och eventuellt lite torrt vitt vin. Låt puttra ihop till en lagom simmig konsistens. Tillsätt hackad dill och smaka av med salt och peppar samt eventuellt lite mer hummerfond om du vill ha lite starkare skaldjurssmak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eller använd som sagt Smögensås-mix och följ instruktionerna på påsen. Det blir också väldigt gott, särskilt om du tillsätter lite vitt vin.

När potatisen är mjuk så häll av vattnet och låt potatisen ånga av lite. Mosa sedan potatisen med en potatisstöt eller i en potatispress. Själv föredrar jag potatisstöt för att moset då får åtminstone lite tuggmotstånd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rör ner ägget och mjölk-smör-blandningen i den mosade potatisen. Vispa med en gaffel tills moset är väl blandat. Du kan själv bestämma hur kompakt du vill ha det – mer vätska och vispande ger ett slätare och fluffigare mos.

När fisken har stått i ugnen i 20 minuter så ta ut den och ta av aluminiumfolien. Nu börjar det roliga, nämligen att komponera ihop alla ingredienser till en delikat fiskgratäng.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Klicka ut moset runt omkring fisken längs formens kanter. Häll på ärtorna och kräftstjärtarna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Häll hummersåsen över fisken. Det gör inget om det kommer lite sås på potatismoset också, bara det inte riskerar att svämma över. Strö till sist riven ost över hela härligheten.

Gratinera i ugn i cirka 20 minuter tills osten har smält och potatismoset fått gyllene krispiga toppar. Låt fiskgratängen vila en liten stund och njut sedan utan några onödiga tillbehör – utom förstås något gott att dricka till.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

4 thoughts on “Klassisk fiskgratäng”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s