Knäckiga havreflarn

HavreflarnDe här havreflarnen är underbart goda! De är också fantastiskt lätta att baka. De var de första kakor jag bakade på egen hand, från jag var tolv år gammal.

Det svåraste i det här receptet är nog att försöka sära flarnen från varandra när de har flutit ihop på plåten. Eller att försöka låta bli att äta upp dem allihop på en gång…

Havreflarn 

cirka 40 st

Ingredienser 
2 dl havregryn
1½ dl strösocker
½ dl sirap
100 g smält smör
2 msk vispgrädde
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Gör så här: 

Sätt ugnen på 160°C för varmluft (175°C för vanlig ugn). Smält smöret. Rör ihop alla ingredienser i en bunke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Klicka ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper. Flarnen flyter ut mycket så ta max nio små klickar per plåt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter tills flarnen fått fin färg. Har de flutit ihop som flarnen på bilden behöver du skära isär dem med en bordskniv. Låt flarnen ligga kvar på plåten en liten stund för att stelna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lossa flarnen försiktigt och lägg dem på en plan yta att svalna. Förvara svalt i en burk med tättslutande lock. Njut flarnen som de är eller tillsammans med glass.

Tips: Vill du fylla flarnen med grädde eller glass kan du böja dem runt skaftet på en träslev. Det gör du förstås innan de har stelnat helt.

Havreflarn
Havreflarn

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s