De här havreflarnen är underbart goda! De är också fantastiskt lätta att baka. De var de första kakor jag bakade på egen hand, från jag var tolv år gammal.
Det svåraste i det här receptet är nog att försöka sära flarnen från varandra när de har flutit ihop på plåten. Eller att försöka låta bli att äta upp dem allihop på en gång…
Havreflarn
cirka 40 st
Ingredienser
2 dl havregryn
1½ dl strösocker
½ dl sirap
100 g smält smör
2 msk vispgrädde
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 160°C för varmluft (175°C för vanlig ugn). Smält smöret. Rör ihop alla ingredienser i en bunke.
Klicka ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper. Flarnen flyter ut mycket så ta max nio små klickar per plåt.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter tills flarnen fått fin färg. Har de flutit ihop som flarnen på bilden behöver du skära isär dem med en bordskniv. Låt flarnen ligga kvar på plåten en liten stund för att stelna.
Lossa flarnen försiktigt och lägg dem på en plan yta att svalna. Förvara svalt i en burk med tättslutande lock. Njut flarnen som de är eller tillsammans med glass.
Tips: Vill du fylla flarnen med grädde eller glass kan du böja dem runt skaftet på en träslev. Det gör du förstås innan de har stelnat helt.
