Min berömda köttfärssås

Min berömda köttfärssåsVissa maträtter blir man aldrig för gammal för. Min favorit sedan barnsben är spaghetti med köttfärssås.

När min pappa lärde mig att laga köttfärssås var huvudingredienserna helt enkelt köttfärs, hackad gul lök och ketchup. Sedan lade han till lite kryddor… och lite pressad vitlök… och lite mer kryddor.

På den vägen är det. Det här receptet på köttfärssås är min egen variant, utprovad genom decenniers experimenterande vid spisen. Men det viktigaste när du lagar en riktigt god köttfärssås är att du själv tycker om den. Så känn dig välkommen att dra ifrån eller lägga till i det här receptet som du känner för.

Den här köttfärssåsen fungerar lika bra som den är över al dente-kokt pasta som i lasagne eller som bas i chili con carne.

Min berömda köttfärssås

4 portioner

Min berömda köttfärssås: Ingredienser
Min berömda köttfärssås: Ingredienser4 portioner

Ingredienser: 
500 gram köttfärs
jungfrulig olivolja
2 stora gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
200 gram färska champinjoner (kan uteslutas)
1 paket eller burk passerade tomater + ½ burk vatten
1 dl chilisås
½ dl ketchup, gärna med låg socker- och salthalt
1 tsk Dijonsenap eller annan osötad senap
1 tsk röd balsamvinäger eller ½ dl torrt rödvin
1 tsk köttbuljongpulver
2 msk tomatpuré
(färsk hackad chili om du vill ha lite mer hetta i såsen)
salt efter behag
2 tsk grovmalen svartpeppar
½ tsk mald kanel
1 krm cayennepeppar
1 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
2-3 msk torkad oregano

Servera med: 
4 portioner pasta
färskriven parmesanost, helst Parmigiano Reggiano
(extra ketchup till barnen och mig)

Gör så här: 

Skala och hacka gul lök och vitlök. Hacka den färska chilin om du använder sådan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rensa champinjonerna och dela dem i halvor. Skiva halvorna. Torrstek svampen med en liten nypa salt tills den släpper vätska. Låt vätskan koka in och häll på en liten slurk olivolja. När svampen har stekt färdigt så ös upp den i en skål som du ställer åt sidan så länge.

Torrstek svampen i omgångar med en liten nypa salt
Torrstek svampenmed en liten nypa salt

Häll ytterligare en slurk olivolja i stekpannan och låt den bli varm. Häll i den hackade löken och vitlöken och sänk genast värmen. Låt löken steka under omrörning med en liten nypa salt tills den börjar bli mjuk och genomskinlig. Häll då över den i en skål som du ställer åt sidan så länge.

Hetta upp mer olivolja i pannan och lägg i köttfärsen. Använd en trägaffel för att dela köttfärsen i mindre delar till en smulig konsistens. Tillsätt en liten nypa salt och lite svartpeppar och låt steka tills köttfärsen är färdigbrynt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blanda ner den stekta löken och champinjonerna i köttfärsen (samt den hackade chilin om du använder sådan). Tillsätt passerade tomater, vatten, köttbuljongpulver, chilisås, ketchup, senap, balsamvinäger eller rödvin, tomatpuré, svartpeppar, kanel, cayennepeppar, chilipulver, paprikapulver och torkad oregano. Rör om väl och låt puttra ihop under lock på låg värme i cirka 30 minuter. Rör om då och då.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Under tiden som köttfärssåsen puttrar så koka valfri pasta enligt anvisningarna på paketet. Jag gillar färsk tagliatelle eller torkad spaghettini (tunn spaghetti), men du kan välja din egen favorit. Riv också rikligt med färsk Parmigiano Reggiano.

Titta till köttfärssåsen och rör om då och då. Verkar såsen för tunn så kan du ta av locket och höja värmen så att den får reducera lite.Smaka av den och krydda lite mer om det behövs.

Det gör inget om såsen blir på gränsen till för het, eftersom pastan och parmesanosten tar bort en del av hettan vid serveringen. Var dock särskilt uppmärksam på om senapen och kanelen balanserar varandra, annars kan såsen bli antingen för skarp eller för söt.

När du är nöjd med smaken och konsistensen så servera köttfärssåsen över nykokt pasta. Strö på valfri mängd parmesanost och låt barnen (och mig) ringla över lite extra ketchup om de så vill.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

En tanke på “Min berömda köttfärssås”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: